utorak, 21. listopada 2014.

Slani party mufini



Kako već dosta dugo nisam radila nikakve muffine, kalup mi je postao tužan i usamljen i morala sam mu se malo posvetiti. Ali danas sam se odlučila za slanu varijantu. Jednostavnost na vrhuncu, uspijet će vam bilo da ste apsolutni početnik u kuhanju ili iskusni majstor, a idealni su kao predjelo, glavno jelo ili glavna zvijezda nekog veselog partyja. Probajte i uvjerite se sami ;)


SASTOJCI:

4 jaja
6 žlica brašna
2 dcl mlijeka
malo soli
1 žličica praška za pecivo
sjeckani peršin i vlasac
maslac

+punjenje po želji (salama, hrenovke, suhe kobasice, razni sirevi ili vege varijante sa povrćem, kod mene paprika i mrkva)

PRIPREMA:

Jaja, brašno, mlijeko, sol i prašak za pecivo skupa izmješajte tako da dobijete smijesu sličnu onoj za palačinke. U nju dodajte sjeckani peršin i vlasac. Kalupe za muffine premažite maslacem a zatim ih punite sastojcima po želji. Ja sam radila 3/4 mesne sa raznim narescima i 1/4 vegetarijanske sa naribanom mrkvom i paprikom. Prelijte smjesom i pecite 20' na 180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U smjesu možete dodati svježi sir ili kukuruzno brašno a za punjenje možete iskoristiti ostatke piletine od nekog prošlog ručka. Ako svaki muffin prije pečenja posipate sirom bit će još hrskaviji i finiji. Poslužite uz jogurt, koparsos ili neki drugi umak po želji, a dobri su i sami ;)


Do čitanja!
Slavka




četvrtak, 16. listopada 2014.

Slatko pecivo-star edition



U školi moga malog brata obilježavaju se dani kruha. Ja sam dobila zadatak da mu složim nešto zanimljivo i fino. Zahvaljujući internetima naišla sam na zanimljivu ideju koju sam onda, naravno, doradila po svom. Evo i recepta ;)


SASTOJCI:

60 dag brašna
5 dag maslaca
1 dcl ulja
4 dcl mlijeka
1 svježa germa
1 žlica šećera
sol
pekmez od šljiva i sezam za posipanje

POSTUPAK:

Mlijeko umlačite, dodajte šećer i germu i pustite da se rastopi. U brašnu napravite udubinu i u nju ulijte mlijeko sa germom. Malo promješajte i ostavite da se zapjeni (oko 15 minuta). Zatim dodajte omekšali maslac i ulje i posolite. Zamijesite glatko tijesto i razdijelite u 4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na pola centimetra debljine, premažite pekmezom i prekrijte sljedećim komadom tijesta. Kad završite sa svim slojevima na vrh stavite tanjur i odrežite višak tijesta koji viri sa strane. Zatim u sredinu stavite čašu pa oko nje tijesto zarežite na 16 jednakih dijelova. Uzimajte po dva komada i rotirajte ih 2 puta  jedan od drugog. Premažite jajetom i pecite 20'na 200°C.  I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U originalu se tijesto maže nutellom, ali pošto sam ja radila za školsku djecu odlučila sam se za ovu "zdraviju" varijantu sa pekmezom. Rezultat je vizualno isti. Po želji možete dodatno ukrasiti sezamom ili makom.


Do čitanja!
Slavka