ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Torta od banana





Ovo je jedna od onih torti kraljica bez kojih ne prolazi niti jedno obiteljsko slavlje. Ne samo da je super fina, nego je ima jako puno, podložna je promjenama i jako jednostavna za napraviti, što je uvijek plus. I ne peče se, to bi trebala napomenut za sve one koji strahuju od pećnice.  ;)

SASTOJCI:

6 žlica brašna
3 žlice gustina
20 dag šećera
1 l mlijeka
25 dag margarina
50-60 dag petit keksa
2 vrećice vanilin šećera
20 dag mljevenih badema
10 dag čokolade
3 kg banana
1/2 l slatkog vrhnja


POSTUPAK: 

Brašno, gustin i šećer skuhajte kao puding u mlijeku da dobijete gustu kremu. U ohlađenu kremu dodajte margarin i dobro sjedinite. Zatim kremu podijelite na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodajte vanilin šećer, u drugi mljevene bademe, a u treći rastopljenu čokoladu. Dublji protvan obložite folijom i neka vam dio folije viri van jer će vam trebati kasnije. Na dno složite red petit keksa umočenih u mlijeko, prvu kremu ravnomjerno rasporedite po keksima, pa po kremi složite polovice banana (banane se režu po dužini i slažu tako da glatka strana od reza dođe na vrh a konveksni dio bude uronjen u kremu). Na banane ide sljedeći red keksa, druga krema, pa banane, zatim treće red keksa, treća krema, banane i na kraju opet keksi. Prekrijte ostatkom folije, dobro zamotajte i pritisnite na vrhu. Tortu je najbolje ostaviti tako zamotanu preko noći da se dobro stisne, ali bit će joj dovoljno i 5,6 sati. Kad je spremna za ukrašavanje, odlijepite gornji sloj folije, stavite tacnu na kojoj ćete tortu poslužiti i izvrnite tortu iz protvana. Zbog folije je to dječja igra. Zatim samo odvojite ostatak folije i vaša torta je gotova. Sad je samo po želji ukrasite, ja je uvijek premažem šlagom jer je tako još ukusnija. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Umjesto badema možete staviti orahe ili lješnjake, čak i kokos, možete napraviti samo jedan fil po želji, ja sam imala verzije kad je bila samo čokolada u svim slojevima. Ima još verzija ove torte, u nekima ide i do 5 kg banana a u fil idu gumeni i žele bomboni. Stvarno si ju možete u potpunosti prilagoditi i iznutra i izvana. Jednom sam je čak radila u kalupu srcu i ispala je savršeno. Probajte i oduševite se i vi ;)











Do čitanja!
Slavka

Nema komentara:

Objavi komentar