nedjelja, 1. ožujka 2015.

Sočni odresci



Bez obzira na to kuhate li svakodnevno ili samo ponekad, nedjeljom se na svačijem stolu nađe ručak u koji se ulaže malo više truda. Nagrađujemo se time za uspješan i naporan tjedan koji je iza nas i pripremamo za onaj koji tek dolazi.Pa vam zato danas predstavljam recept za jedan od mojih omiljenih nedjeljnih ručkova. Brzo, fino, prilagodljivo kao i inače. I iskoristivo bilo koji dan u tjednu ;)

SASTOJCI:

500g odrezaka svinjetine (može teletina, piletina ili puretina)
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
2 žlice senfa
1dcl ulja
sol, papar, mješavina začina
2 dcl vrhnja za kuhanje
peršin

PRIPREMA:

Odreske istucite da budu tanki te ih sa jedne strane začinite soli i paprom a sa druge strane mješavinom začina. Luk i češnjak na sitno nasjeckajte, dodajte senf i ulje i dobivenom smjesom natrljajte meso i ostavite minimalno pola sata da se marinira. (Idealno bi bilo preko noći). Zatim na zagrijanu tavu stavljajte odreske ali ih prije toga očistite od komadića luka. Pirjajte ih dok voda koju puste ne ispari, zatim dodajte još 2 dcl vode i kuhajte pola sata.Ostatak luka i senfa usitnite štapnim mikserom da nema velikih komadića i dodajte mesu koje se kuha. Kad većina tekućine ispari i umak se počne zgušnjavati, dodajte vrhnje za kuhanje i sitno sjeckani peršin. Pustite da prokuha i skinite sa vatre. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:Zbog mariniranja meso se puno brže skuha i bude veoma mekano i sočno. Ako ne preferirate vrhnje za kuhanje bez problema ga možete izostaviti. A ako želite malo konkretniji umak, dodajte naribanu gaudu ili ementaler i pustite da se rastopi. Poslužite uz pire od krumpira i sezonsku salatu.


Do čitanja!
Slavka