srijeda, 3. veljače 2016.

Lazanje



Ok, ovo nije jedan od onih "brzo i jednostavno" postova koje inače prakticiram ali s vremena na vrijeme si dozvolim i nešto maaalo zahtjevnije. I to samo zato jer sam sve radila sama, uključujući i tijesto pa je to definitivno bio projekt koji zahtjeva malo planiranja. No bez obzira na to, ovaj recept možete iskoristiti i u nekoj bržoj varijanti jer je preukusan. Potvrdila prazna posuda nakon ručka :D



SASTOJCI:

Za mesni umak:

0,5kg miješanog mljevenog mesa
0,5 l pasirane rajčice
0,5 l crnog vina
1 veća glavica crvenog luka
3 češnja češnjaka
peršin, origano, bosiljak
sol, papar

Za bešamel:

25 g maslaca
3 žlice brašna
0,6 l toplog mlijeka
+parmezan ili drugi lako topljivi sir

Za tijesto:

500 g brašna
5 jaja
sol

PRIPREMA:

Tjesteninu tvrdo umijesiti i tanko razvaljati, ručno ili sa mašinicom. Rezati pravokutnike, ostaviti da se malo prosuše prije kuhanja pa nastaviti s pripremom kao i sa kupovnom tjesteninom (2 min prokuhati u kipućoj vodi pa držati u hladnoj do slaganja u posudu)
Za mesni umak na ulju popržiti nasjeckani luk, mrkvu i češnjak, dodati meso, začine, rajčicu i vino i kuhati dok meso ne omekša. Treba ostati malo tekućine kako bi lazanje bile sočnije.
Za bešamel na maslacu prepržiti brašno i zaliti toplim mlijekom uz stalno mješanje do željene gustoće.
Lazanje se slažu u dublju vatrostalnu posudu. Posudu prvo treba premazati maslacem i zaliti jednim slojem bešamela- Nakon toga ide prvi red tijesta. Na tijesto mesni umak, bešamel pa sir i opet tijesto. Postupak se ponavlja dok ima sastojaka, kod mene uglavnom tri reda. Na vrh ide bešamel i pristojna količina sira da se sve fino zapeče. Pecite 30-40' na 200°C. I to je to. Dobar tek!





Do čitanja!
Slavka