srijeda, 22. siječnja 2014.

Princeze



Ovaj tjedan odlučila sam se na nešto nježno, pahuljasto i prefino. Princes krafne ili princes uštipci kolači su od kuhanog tijesta za koje vjerovatno svi znaju. A kao svaki takav kolač, postoji i mnoštvo recepata jer svatko doda nešto svoje.Recept koji vam danas predstavljam, naraštajima je u mojoj obitelji, prenosi se sa koljena na koljeno, isproban je bezbroj puta, i ono najvažnije, svaki put su savršene ;)


SASTOJCI:

Tijesto: 2,5 dcl vode
            10 dag masti
            15 dag brašna
            1 žličica praška za pecivo
            prstohvat soli
            4 jaja

Krema: 4 dcl mlijeka
            2 jaja
            6 žlica šećera
            6 žlica brašna
            1 vanilin šećer
            10 dag margarina
+ slatko vrhnje po želji

POSTUPAK:

Vodu i mast stavite da zavrije. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo i soli i dodajte tekućini koja vrije. Dobro miješajte i kuhajte dok se na dnu posude ne stvori tanki sloj. Zatim skinite sa vatre i dodavajte jaja jedno po jedno i dobro umutite između svakog dodavanja. Žlicom ili kuharskom špricom stavljajte kuglice tijesta na pek papir i pecite dok ne porumene. Prvih 10 min pećnica se NE SMIJE!! otvarati jer u tom slučaju princeze sjednu i propale su.
Za kremu razmutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom i skuhajte  u mlijeku. U hladno dodajte 10 dag margarina. Punite princeze kremom i šlagom. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Kad su princeze  pečene ostavite ih dodatnih 10 min u pećnici sa otvorenim vratima da se temperatura postupno snižava. Pričekajte dok se potpuno ne ohlade a tek ih onda razrežite





















Do čitanja!
Slavka

utorak, 14. siječnja 2014.

I nakon svega...slike :)



     Godina iza mene bila je dosta burna. Puno se toga kuhalo, dosta se slikalo, a nešto je završilo i ovdje. Ali ipak je ostao broj slika i jela koja nisam stigla podijeliti pa sam ih sabrala na jedno mjesto da i oni ugledaju svjetlo dana, pa makar i ovako. U ovoj godini krećem još ozbiljnije i predanije, sa još više recepata za vas. Hvala što ste bili uz mene i nadam se da ćemo se nastaviti družiti i u godini koja je pred nama. 

Do čitanja!
Slavka























Muffini od banana




Da, znam, opet muffini :) Ali ne mogu si pomoći, savršeni su. A toliko još ima recepata za probati...
Imala sam viška banana koje su već bile na granici zrelosti pa sam potražila neki fini receptić. I gle čuda, ispali su muffini. Dobro, možda malo igra ulogu i činjenica da sam nedavno kupila kalup za njih pa sad guštam :) Koji kod bio moj razlog za odabir ovog recepta, definitivno nisam požalila. A nećete ni vi ako ih probate. Savršeni su za doručak, desert ili međuobrok, a zbog sočnosti i finog okusa voljet će ih i stari i mladi. Vjerujte mi, znam o čemu govorim ;)


SASTOJCI:

75g rastopljenog maslaca
250 g brašna (glatkog)
1 žlica praška za pecivo
1/2 žlice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 vanilin šećer (ili 1 žlica ekstrakta od vanilije)
115 g šećera
125 ml mlijeka
2 jaja
2 veće banane
+ 20 polovica oraha (nije obavezno)

-za posluživanje se napravi krema/sirup od 2 žlice meda i 3 žlice jogurta

POSTUPAK:

Banane zgnječite drobilicom za krumpir ili štapnim mikserom. Zatim dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i jaja. To su nam mokri sastojci. U drugoj većoj posudi prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine. Dodajte šećer i promješajte. U sredini napravite udubinu i u nju ulijte mokru smjesu. Sjedinite. Košarice za muffine punite skoro do vrha (ja sam ostavila 5mm od vrha) i na vrh stavite 1 polovicu oraha. Pecite 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju zlatnu boju, odnosno dok čačkalica koju ubodete ne izađe čista ili sa par vlažnih mrvica. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ja sam našla mješavinu začina za muffine Kotanyi, jako mi je fina i stavila sam pola žličice. Preporučam da smjesu mješate ručno, kuhačom ili žlicom, nikako mikserom i to samo dok se svi sastojci ne sjedine, jer previše mješanja može napraviti da muffini budu žilavi. Ako ih mješate samo toliko koliko im treba da se sjedine, pečeni su jako pahuljasti i spužvasti. Isto tako sam količinu šećera smanjila jer su banane jako slatke, pa sam stavila 50 g običnog bijelog šećera i 50 g smeđeg šećera. Sirup od meda i jogurta se odlično slaže sa muffinima. I tu možete smanjiti slatkoću ako dodate manje meda a više jogurta. Poslužite ih uz par kriški svježe banane, malo oraha i gotovim sirupom i imate savršeni zdravi doručak.
























Do čitanja!
Slavka

utorak, 7. siječnja 2014.

Muffini od pancete i jaja



SASTOJCI:
 panceta
jaja
sol, papar

PRIPREMA:

Pancetu narežite na tanke ploške, obložite njome kalupe za muffine u obliku košarice i u sredinu ulijte 1 cijelo jaje. malo posolite i popaprite i pecite u pećnici 10-ak minuta. I to je to.Dobar tek!

SAVJET+: Panceta formira košaricu koja drži jaje, ali ako imate dublje kalupe na dno možete staviti komadiće kruha. Jaje se može i razmutiti u kajganu sa sirom ili povrćem.






Do čitanja!
Slavka