ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Lješnjak loptice



Slatki mali zalogajčići za sve sladokusce. Gotovi doslovno za pola sata. Probajte ;)

SASTOJCI:

10 dag lješnjaka
10 dag čokolade
10 dag maslaca
5 dag nutelle
mljeveni petit keksi po potrebi (oko 10 dag)

POSTUPAK:

Otopite maslac, čokoladu i nutellu na pari, dodajte pržene mljevene lješnjake i dovoljno mljevenog keksa da dobijete gustu masu koja se lako oblikuje. Oblikujte kuglice i ohladite. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Od smjese možete napraviti i salamu ili je staviti u poseban kalup da se ohladi. Umjesto lješnjaka možete staviti bademe ili pistacije za malo neobičniji okus.




Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Easter cake!! (Čokoladna torta+buttercream frosting)


Centerpiece mog uskršnjeg stola. Sve je osvojila kako izgledom tako i okusom. Spoj savršeno sočne čokoladne torte koja je već sama po sebi dovoljno božanska i cocoa-mocha buttercream frostinga koji savršeno odgovara uz svaku tortu. Bogati okusi čokolade, kakaa, kave i trunčica naranče. Perfection!!

SASTOJCI:

Biskvit: 2 šalice brašna
            2 šalice šećera
            3/4 šalice kakaa
            2 žličice praška za pecivo
            1 1/2 žličica sode bikarbone
            1 žličica soli
            1 šalica mlijeka
            1/2 šalice ulja
            1 šalica vruće vode

Buttercream frosting: 150 g maslaca
                                300 g šećera u prahu
                                50 ml mlijeka
                                2 žlice kakaa
                                1 žlica instant kave

POSTUPAK:

Postupak je isti kao i obično, suhi sastojci u jednu, mokri sastojci u drugu posudu i sve sjedinite. Torta se peče 25' na 180°C ali provjerite čačkalicom jer nisu sve pećnice iste. Za kremu omekšali maslac dobro izmješajte sa šećerom i malo mlijeka, a kad krema postane kremasta dodajte kavu i  kakao. Ja sam torti odrezala vrh koji sam iskoristila za nešto drugo, a ostatak sam prerezala na 2 jednaka dijela. Sloj između kora premazala sam tankim slojem frostinga i smjese od ostatka biskvita i džema od gorkih naranči. Cijelu sam tortu premazala jednoličnim slojem frostinga i tako ju pripremila za omot od fondana. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Smjesa za tortu je dosta tekuća u početku, nemojte da vas to prepadne, ispeče se savršeno. Tortu možete ukrasiti i šlagom ili preliti čokoladnom glazurom, a ako radite sa fondanom, pazite da premaz od frostinga bude ravan kako bi se izbjegle sve neravnine i zračni mjehurići. Ja sam fondan napravila 15-ak dana ranije jer sam radila figurice, a za valjanje sam ga pripremila tako što sam ga 2 minute zagrijala u pećnici, a zatim ponovno dobro umijesila. Recept za fondan možete naći ovdje! Isto tako, pošto znam da mnogi od vas, uključujući i mene ne vole recepte "na šalice", da vam olakšam, ovdje možete pronaći jednostavnu tablicu koja će vam pomoći u preračunavanju.









Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Brownie muffins



Tražite recept za sočne čokoladne muffine? Vašoj potrazi je kraj! Ovaj recept spaja najbolje iz dva svijeta, brownie sočnost i muffine koji su sami po sebi savršeni. Ok, svi znamo kolika je moja opsjednutost ovim malim zalogajčićima. Da ne duljim, evo recepta, a vi probajte i uvjerite se sami ;)

SASTOJCI:

200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
150 g brašna (glatkog)
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
po želji bademi ili kokos

PRIPREMA:

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Košarice za muffine punite dvije trećine do vrha i pospite kokosom ili bademima. Pecite na 200°C oko 20' ali provjerite čačkalicom koja bi trebala izaći čista ili sa par vlažnih mrvica. Od ostatka čokolade napravite glazuru i premažite ohlađene muffine. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U muffine prije pečenja možete dodati džem ili voće po želji, a možete dodati i sjeckanu čokoladu za potpuni brownie doživljaj. Muffini su iznimno sočni, i ostaju sočni duže vrijeme, iako sumnjam da će vam potrajati duže od 2 dana ;)







Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Ukrasi od fondana



Već se jako dugo divim predivnim tortama i ukrasima od fondana. Mislila sam da je rad sa tim materijalom jako zahtjevan, a onda sam odlučila testirati samu sebe i mit o fondanu je razbijen. Tako je jednostavno napraviti domaću masu. Prednost je što kontrolirate kvalitetu namirnica i nema straha od štetnih aditiva. Fondan ili tičino masa je plastelin za kolače. Sve što vaša mašta zamisli, možete izraditi.
Ja vam predstavljam provjereni recept od samo 4 sastojka, a vi se igrajte. Ja jesam :D

SASTOJCI:

150 g meda
100 g maslaca (margarina)
15 g želatine u prahu
1100 g šećera u prahu (+ za rad)

PRIPREMA:

Maslac i med stavite u veću posudu na vatru i pustite da zavri, ali odmah skinite sa vatre, jer med ne smije vriti. Za to vrijeme želatinu pomješajte sa 5 žlica hladne vode i ostavite da nabubri. Kad je smjesa proključala, a želatina nabubrila, prelijte smjesu preko želatine da se otopi i dobro promješajte. Dodavajte mljeveni šećer i mješajte kuhačom, a kasnije nastavite mijesiti rukom. Postupak je kao da radite tijesto, samo se umijesto brašna dodaje šećer u prahu. Kad dobijete masu koja je kao plastelin, zamotajte je u plastičnu foliju i ostavite da se odmori i ohladi. Dok ga ne koristite, fondan obavezno mora biti pokrit jer se jako brzo suši. I sad počinje zabavni dio. Umijesite boje po želji, i radite oblike i figurice, ili razvaljajte fondan i njime obložite cijelu tortu. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ja sam dodavala šećer vrućoj smjesi pa mi je trebalo skoro duplo više od navedenog u receptu. Mislim da se smjesa može pustiti da se malo prohladi, i da tada popije manje šećera, ali nisam isprobala pa nisam sigurna. Boje su se jako lako umiješale, koristila sam obične prehrambene boje (tekuće), u svaku lopticu fondana sam dodala par kapi boje i malo šećera i jako su se brzo smiješale. Ova masa može stajati na hladnom ( ne u hladnjaku!) i suhom u vrećici i do 3 mjeseca, tako da svoje ukrase možete napraviti i ranije kao ja.


















Do čitanja!
Slavka