ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Pohane palačinke - vegetarijanska verzija



Jednostavno, brzo i fino. To je to. Uz to je i zeleno i zdravo. I fino. To su palačinke. I povrće. I to je fiiinooo!!! Ja sam se itekako iznenadila. Znate onaj osjećaj kad se muvate po kuhinji, hoćete nešto ali ne znate točno što pa otvarate frižider i kuhinjske ormariće u potrazi za "nečim"? Meni se to događa STALNO. Tad najčešće izmišljam nove stvari i povremeno nabasam na ovakve dragulje. Let's just say, fino je!!

SASTOJCI:

blitva
grašak
mrkva
paprika
luk
3 žlice kečapa
1 jaje
3žlice mlijeka
+jaja, mlijeko, brašno za palačinke
+jaja i brašno za panadu

PRIPREMA:

Mrkvu i papriku nasjeckajte na trakice. Svo povrće (osim luka) kratko blanširajte. Na malo biljnog ulja propirjajte luk a zatim dodajte napola kuhano povrće i nastavite pirjati. Začinite po želji i po potrebi dodavajte vodu (još bolje ako imate povrtni tmeljac) dok povrće sasvim ne omekša. Zatim dodajte kečap i jaje razmućeno sa mlijekom i miješajte dok se smjesa ne zgusne. U međuvremenu ispecite palačinke i pustite ih da se malo(ne do kraja) ohlade. Svaku palačinku nadjenite sa malo povrtnog nadjeva, zarolajte i uvaljajte u brašno, jaja pa ponovno brašno. Pecite na masnoći dok ne dobiju zlatnu boju. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: Pazite da ne prepečete palačinke jer će tada postati žilave i bit će vam teško zarolati ih. Radije ih ostavite bljeđe jer će se svejedno peći ponovno. Možete dodati kiselo vrhnje u smjesu, a povrće je, naravno, kao i obično, potpuno prilagodljivo, stavite ono što volite ili imate pri ruci. U svakom slučaju, zanimljivo iznenađenje koje posluženo uz finu sezonsku salatu nikoga neće ostaviti ravnodušnim ;)



Do čitanja!
Slavka


nedjelja, 18. svibnja 2014.

Jaffa muffini





Hajdemo na trenutak zastati i razmisliti o ovom. To su jaffa keksi, ali u muffinima. Teško da može biti bolje od toga. Sad već svi znate da sam maaalo opsjednuta muffinima (između ostalog) i stalno tražim i isprobavam nove recepte. Na ovaj sam posebno ponosna jer sam ga u potpunosti sama smislila. Možda i postoji nešto slično, ali ovaj recept je moj original. A nastao je sasvim slučajno, zbog viška naranči u kući. A i kad imate ljubitelje jaffe u blizini, nije na odmet poraditi na nečem novom. Da ne duljim, evo receptića ;)

SASTOJCI:

4 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
3 žlice kakaa
5 dag otopljenog maslaca
pola praška za pecivo
2 nasjeckane naranče (bez bijele korice)
korica 1 naranče
+ žele od gorkih naranči i 10 dag tamne čokolade

PRIPREMA:

Jaja, šećer i maslac pomiješajte u jednoj, a brašno, prašak za pecivo i kakao u drugoj posudi. Znate već kako to ide, mokre sastojke sjedinite sa suhima da dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte meso i koricu naranči i dobro promješajte. Za ove muffine nisam koristila papirnate košarice pa sam kalup morala namastiti maslacem, ako koristite papirnate lajnere ovaj dio preskočite. Kalupe sam napunila otprilike 5mm do vrha, malo više nego inače jer nisam htjela visoke muffine pa sam smanjila količinu praška za pecivo. Pekla sam ih oko 20' na 180°C, odnosno dok čačkalica nije izašla suha. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Pečene muffine pustila sam da se skroz ohlade, a zatim sam pomoću slastičarske šprice sa stražnje strane (dna) ubrizgala malo želea od gorkih naranči koji sam napravila tako da sam sa par žlica vode pomiješala džem od naranči i dodala 2 žlice želatine u prahu. Ovo napravite neposredno prije punjenja jer se jako brzo stisne. Na kraju sam muffine prelila otopljenom čokoladom. Rezultat je fantastičan, home made jaffa desert. Jako jednostavno i fino, probajte!





Do čitanja!
Slavka

nedjelja, 11. svibnja 2014.

Slana povrtna torta




S obzirom da su zadnjih nekoliko postova bile torte, i s obzirom da ja volim praviti torte, evo još jedne u nizu krasotica, ovaj put u slanoj verziji. Slane torte su iznimno jednostavne za izradu, a svojim efektnim izgledom i nepogrešivim okusom zadovoljiti će i najstrože nepce.

SASTOJCI:

250 g brašna (glatkog)
150 g svježeg sira
1 dcl ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
sol
brokula
cvjetača
150 g goude
300 ml slatkog vrhnja
1 jaje+žumanjak
vegeta
papar
100 g slanine

PRIPREMA:

Od brašna, svježeg sira, jednog jajeta, ulja, soli i praška za pecivo napravite glatko tijesto i ostavite u hladnjaku pola sata. Brokulu i cvjetaču prokuhajte u slanoj vodi, kad omekšaju, ocijedite i ostavite da se malo ohlade. Pomiješajte naribanu goudu, slatko vrhnje, jaje i žumanjak, vegetu i papar da dobijete kompaktnu masu. Slaninu narežite na trakice ili kockice. Odmoreno tijesto stavite u namašćeni kalup tako da tijesto prekriva i stranice kalupa, kao mala ograda. Posipajte dijelom slanine, zatim ravnomjerno složite brokulu i cvjetaču, na to stavite ostatak slanine i sve prelijte smjesom od sira i vrhnja. Pecite u pećnici 45'na 180°C. Nakon pečenja kratko ohladite i poslužite uz sezonsku salatu. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Tijesto u kalupu malo izbodite vilicom da se tokom pečenja ne bi napuhalo. Možete koristiti kuhanu šunku umjesto slanine ili čak komadiće kuhane piletine. Isto tako možete dodati i grašak, mrkvu ili kukuruz. Kao i svaki recept, i ovaj si u potpunosti možete prilagoditi, od vegetarijanskog do isključivo mesnog. Probajte ;)








Do čitanja!
Slavka


ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Torta od banana





Ovo je jedna od onih torti kraljica bez kojih ne prolazi niti jedno obiteljsko slavlje. Ne samo da je super fina, nego je ima jako puno, podložna je promjenama i jako jednostavna za napraviti, što je uvijek plus. I ne peče se, to bi trebala napomenut za sve one koji strahuju od pećnice.  ;)

SASTOJCI:

6 žlica brašna
3 žlice gustina
20 dag šećera
1 l mlijeka
25 dag margarina
50-60 dag petit keksa
2 vrećice vanilin šećera
20 dag mljevenih badema
10 dag čokolade
3 kg banana
1/2 l slatkog vrhnja


POSTUPAK: 

Brašno, gustin i šećer skuhajte kao puding u mlijeku da dobijete gustu kremu. U ohlađenu kremu dodajte margarin i dobro sjedinite. Zatim kremu podijelite na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodajte vanilin šećer, u drugi mljevene bademe, a u treći rastopljenu čokoladu. Dublji protvan obložite folijom i neka vam dio folije viri van jer će vam trebati kasnije. Na dno složite red petit keksa umočenih u mlijeko, prvu kremu ravnomjerno rasporedite po keksima, pa po kremi složite polovice banana (banane se režu po dužini i slažu tako da glatka strana od reza dođe na vrh a konveksni dio bude uronjen u kremu). Na banane ide sljedeći red keksa, druga krema, pa banane, zatim treće red keksa, treća krema, banane i na kraju opet keksi. Prekrijte ostatkom folije, dobro zamotajte i pritisnite na vrhu. Tortu je najbolje ostaviti tako zamotanu preko noći da se dobro stisne, ali bit će joj dovoljno i 5,6 sati. Kad je spremna za ukrašavanje, odlijepite gornji sloj folije, stavite tacnu na kojoj ćete tortu poslužiti i izvrnite tortu iz protvana. Zbog folije je to dječja igra. Zatim samo odvojite ostatak folije i vaša torta je gotova. Sad je samo po želji ukrasite, ja je uvijek premažem šlagom jer je tako još ukusnija. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Umjesto badema možete staviti orahe ili lješnjake, čak i kokos, možete napraviti samo jedan fil po želji, ja sam imala verzije kad je bila samo čokolada u svim slojevima. Ima još verzija ove torte, u nekima ide i do 5 kg banana a u fil idu gumeni i žele bomboni. Stvarno si ju možete u potpunosti prilagoditi i iznutra i izvana. Jednom sam je čak radila u kalupu srcu i ispala je savršeno. Probajte i oduševite se i vi ;)











Do čitanja!
Slavka