ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Kolač od rajčice



Ovo je jedan od onih "Ne vjeruješ dok ne probaš" recepata. Rajčica u kolaču?? I moja je reakcija bila: "Ma sigurno se šališ!" A onda sam ga probala i zaljubila se. Toliko je jednostavan, gotov za doslovno 20 minuta a jako ukusan i sočan. I zadivit će svakoga svojim tajnim sastojkom ;)

SASTOJCI:

12 žlica šećera
12 žlica brašna
12 žlica pirea od rajčice
10 žlica ulja
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žličica sode bikarbone

PRIPREMA:

Jaje, šećer, vanilin šećer i ulje pjenasto izradite. Dodajte rajčicu, brašno i sodu bikarbonu i sjedinite. Ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 15'na180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ako koristite pire koji je koncentriran, prije upotrebe ga razmutite sa par žlica vode kako bi dobili tekućinu. Najbolje je koristiti koncentrat iz tetrapaka ili još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu. Na kraju se okus rajčice uopće ne osjeti zbog vanilije, ali kolač dobije posebnu sočnost i zanimljivu boju.  U svakom slučaju, nešto jednostavno kad vam se na brzinu jede nešto slatko :)






Do čitanja!
Slavka


Promjena prehrane i njeni pozitivni učinci

Prvo, želim naglasiti da nisam profesionalni nutricionist i ovo je samo MOJA priča o tome kako mi je promjena prehrane promijenila život. Vjerujem da svatko svoje tijelo najbolje pozna i ako ga naučite slušati, ne možete pogriješiti.

Oni koji me prate od samog početka, koji je, bdw,  bio prije više od dvije godine  (feeling proud ^_^), sigurno su primijetili promjenu u mojim receptima unazad nekoliko mjeseci. S obzirom da je ovo osobni kuharski blog, to znači da objavljujem isključivo stvari koje sama kuham i jedem. A u zadnje vrijeme to je zeleno. Svima je dobro poznat moj slogan "Green is good!" jer čuli ste ga i vidjeli već puno puta.

Razlozi koji su me potakli na ovakvu promjenu su zdravstveni. Isključivo opće stanje organizma koji nije bio zadovoljan mojim prehrambenim navikama i to mi je na razne načine pokazao. Od učestalih glavobolja, raznih kožnih alergija, opće osjetljivosti, probavnih smetnji, a na kraju i viška kilograma, do onih ozbiljnijih a to su visoki krvni tlak i povećani broj otkucaja srca. S obzirom da imam 25 godina, odlučila sam stvari dovesti u red sad kako kasnije ne bih imala većih problema.

Moj prijašnji način života bio je prilično hektičan. Nikakva ili minimalna fizička aktivnost, cjelodnevno sjedenje pred monitorima i uz knjige, stres, nedovoljne količine sna  i užasna prehrana. Doručak sam izbjegavala kao mačka vodu, ručak bi mi bio oko 15h i to pun  loših ugljikohidrata (pizza, razne bijele tjestenine, kruh u ogromnim količinama..), a večera bi uslijedila oko 20h i to bi uglavnom bilo nešto slatko (nezdravi bijeli šećer i masti). Naravno da je to jako loše i tijelo trpi ozbiljne posljedice.

Osobno ne podnosim pojam "dijeta", jer smatram da nijedna dijeta dugoročno nije zdrava i učinkovita. Pravi način je kompletna promjena prehrambenih navika koja za sobom povlači i razne druge promjene.
Ja sam tip osobe koji sve voli probati, i kad mi se stvari naprave na pravi način, malo je toga što se neće naći na mom jelovniku. Raznovrsna prehrana je ključ uspjeha, jer našem organizmu trebaju i proteini i bjelančevine i ugljikohidrati jednako i izbacivanjem bilo čega od navedenog, poremetite cijelu ravnotežu i opet ste na početku. Postoji nešto što se zove prehrana u zoni, a sastoji se od toga da imate tablicu sa nutritivnim vrijednostima namirnica i doslovno si slažete obroke tako da budu uravnoteženi. To znači da na svakom tanjuru imate jednake količine svih gore navedenih skupina. Na taj način svom organizmu ćete osigurati pravilne količine onoga što mu je prijeko potrebno. Naravno da ne morate otići tako daleko, već jednostavnom logikom znate koje namirnice su lošije za vas, a koje su bolje.

Ključ mog uspjeha je ustrajnost i predanost programu koji sam si složila. Sad moj dan izgleda ovako: Jutro započinjem doručkom (primjere nekih zdravih doručaka sam vam pokazala ovdje) i šalicom kave u koju dodajem sojino mlijeko jer sam otkrila da imam intoleranciju na laktozu koja se očituje tamnim podočnjacima, crvenilom lica i probavnim smetnjama. Nakon toga ide zeleni čaj (pijem 3 šalice dnevno jer pomaže u detoksikaciji štetnih radikala iz tijela, ubrzava probavu a ima i pogodne utjecaje na kožu, kosu i nokte). Ručak je oko 13h, puno raznovrsnog povrća, smeđa riža, piletina, samo su neki od sastojaka koje dnevno koristim. Večera je u 17h a sastoji se uglavnom od nekakve salate (zelena mješana salata, salate od ostataka ručka, bilo koji oblik salate volite). Opet pazim da ima svih skupina namirnica u jednoličnim količinama. Uz sve to užasno je bitno piti dovoljne količine vode, jer voda regenerira i hidratizira sve stanice u našem tijelu. Jedino što "izbjegavam" su slatkiši, ali kako ne vjerujem u to da si išta trebate uskraćivati, tako ni sama to ne radim. Kad imam želju za slatkim uzmem neko voće, a ako na taj način ne zavaram svoj "mozak", složim si desert od sastojaka koji su prihvatljiviji od običnih, a to su smeđi šećer, tamna gorka čokolada bez dodatnih sladila i masnoća, i svaki recept u koji ide šećer smanjim u pola, to je moj trik. Na taj način opet imate nešto fino, ali puno zdraviji oblik.Tjelovježba je nešto što mi je došlo naknadno. Nikad nisam bila posebno luda za sportom ili fizičkim aktivnostima općenito, ali nakon promjene prehrane otkrila sam da imam veliki višak energije koju je trebalo potrošiti. Pa sam počela hodati. Svaku večer šetnja od sat vremena nekoliko mjeseci bila mi je dovoljna ali kad sam došla u određenu kondiciju odlučila sam dodati malo opterećenja. Sad je šetnja postala trčanje a osim toga tjelovježba je na rasporedu minimalno 5 dana u tjednu. Zumba fitness je za mene odlično riješenje jer volim glazbu i uz nju mi je sve lakše, a i pokreti su nekako "plesni" pa je sve još i zabavno. A kao i svaka žena, imam one "kritične zone" koje želim dovesti u red pa sam si tako složila i 45-minutni program vježbi za ciljana područja kojima prethodi zagrijavanje od 15 minuta u kojem nastojim što više podići otkucaje srca jer je na taj način trening puno učinkovitiji.

Rezultati koji su uslijedili iznenadili su prije svega mene, a i sve ostale. Teško je objasniti da se stvari mogu dovesti u red i bez odricanja i napornih dijeta, jer ljudi obično imaju krivu motivaciju pa uz brze rezultate ide i brzo razočarenje. Ono što se kod mene konkretno promijenilo u brojkama izgleda ovako. Krvni tlak se vratio u normalu, otkucaji srca su pali sa 90 na 65, krvni nalaz kao i IBM su u idealnim granicama i to je ono što je meni važno. Ali uz to su se dogodile i promjene u vidu gubitka kilograma pa sam tako u razdoblju od 5 mjeseci (intenzivnog rada) izgubila 15 kg i 3 konfekcijska broja. Ne znam koliko je to centimetara manje jer kako mi to nije bio cilj, tu statistiku nisam ni pratila, ali razlika je očita. Neki kažu da je to sporo, obično oni koji su u potrazi za brzim rješenjima kad je u pitanju gubitak kilograma. Ali svatko imalo informiran zna da svaki gubitak kilograma veći od 1/tjedno nije zdrav i tako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju i to sa prijateljima.

Moj savjet vam je da se ne opterećujete svakodnevnim vaganjem i mjerenjem jer naš organizam je jako promjenjiv i svi ti brojevi svakodnevno variraju i ovise o brojnim čimbenicima. Imajte na umu da svime što radite možete nanijeti više štete ako se nedovoljno informirate. I najvažnije od svega, slušajte svoje tijelo, ono će vam sve reći. Sretno svima ;)






Do čitanja!
Slavka



ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Roladice od svinjetine



Na ručak vam dolaze gosti koje želite iznenaditi nečim finim ali vaše kuharske sposobnosti nisu prevelike? Bez brige, ovo je riješenje. Pripremite se na to da budete iznenađeni jednostavnošću ovog jela koje na kraju izgleda jako komplicirano. "Vau" efekt garantiran ;)

SASTOJCI:

svinjski but
2 kriške kruha
1dcl mlijeka
1 jaje
peršin
senf
mrkva
kiseli krastavci
sol, papar, vegeta

PRIPREMA:

Odreske svinjskog buta stanjite čekićem za meso, posolite i popaprite. Kruh izmrvite i namočite u mlijeku. Kad se natopi, ocijedite višak mlijeka, kruhu dodajte nasjeckani peršin, žlicu senfa i vegetu. Prepecite na malo ulja i na kraju dodajte jaje da sve poveže. Mrkvu narežite na trakice i skuhajte. Na meso namažite pripremljeni nadjev od kruha i na vrh stavite nekoliko trakica kuhane mrkve i kiselih krastavaca. Zarolajte i učvrstite čačkalicama ili kuharskom špagom. Na tavi sa vrućom masti zapecite sa svih strana a zatim podlijte sa vodom i kuhajte dok meso ne omekša. Nakon kuhanja izvadite čačkalice i roladice narežite i poslužite uz prilog pa vašem izboru. Ja sam se odlučila na krokete od krumpira. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:Meso može biti i piletina ili puretina, a naravno i govedina. Nadjev je skroz univerzalan i možete ga doraditi sa nekim začinskim biljem, špekom, sirom ili nečim po vašoj želji. Punjene je također opcionalno, pa tako možete staviti šparoge, kuhana jaja ili bilo što po vašem ukusu, imajući na umu presjek roladica i njihov izgled.




Do čitanja!
Slavka