četvrtak, 25. rujna 2014.

Fancy piletina



Piletina i krumpir. Ne može jednostavnije od toga. I dosadnije. Ali ne mora biti tako. Uz samo par sastojaka i malo mašte ovo svakidašnje jelo može postati jako zanimljivo. Nježni i kremasti okusi piletine koje super nadopunjuje robusnost i hrskavost  krumpira nikoga neće ostaviti ravnodušnog. Svakako probajte ;)

SASTOJCI:

250g pilećih prsa
2 veća krumpira
kiselo vrhnje
1 jaje
sir (po želji, neki  tvrdi topivi)
sol, papar, vegeta
mljevena crvena paprika, vlasac, menta, peršin, limunov sok
ulje

PRIPREMA:

Pileća prsa narežite na odreske, posolite, popaprite i posipajte suhim vlascem i mentom, prekrijte plastičnom folijom i lagano izlupajte čekićem za meso. Krumpir skuhajte u ljusci. Zagrijte malo ulja i na njemu popržite pileće filete tako da dobiju zlatno žutu boju. Jaje pomiješajte sa 2 žlice kiselog vrhnja. Kuhani krumpir prerežite na pola, a zatim napravite nekoliko vertikalnih i okomitih zareza da dobijete mrežu, ali nemojte zarezati koru. Premažite ga sa malo ulja i začinite mješavinom začina. U nauljen protvan na jedan kraj složite piletinu i prelijte ju smjesom od vrhnja i jaja. Na drugi kraj složite začinjeni krumpir. Sve posipajte sirom i pecite u pećnici 15' na 180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Krumpir možete skuhati i u mikrovalnoj da si ubrzate postupak. Premažite ga maslacem za nježniju aromu a ako volite hrskaviji krumpir pecite ga malo duže. Poslužite samo ili uz kuhano povrće ili sezonsku salatu.





Do čitanja!
Slavka

srijeda, 17. rujna 2014.

Čokoladni sendviči


Keksi i čokolada. Super. Obožavam ovakve jednostavne i fine stvari. Za čas se složi, ni ne hladi se dugo, a jako je ukusno i dekorativno. Za dječje rođendane, okupljanje sa prijateljima ili lijeno nedjeljno popodne, meni uvijek prvi izbor :)


SASTOJCI:

200g čokolade
200g margarina
150g šećera
200g mljevenih badema (ili lješnjaka)
2 jaja
150g mljevenih petit keksa
+ keksi za slaganje i malo mlijeka

PRIPREMA:

Jaja i šećer pjenasto izradite, dodajte otopljenu čokoladu i margarin pa sve zajedno kuhajte na pari 20-ak minuta, odnosno dok smjesa ne postane gušća. Skinite sa  vatre i umješajte mljevene bademe i petit kekse. Gustoća bi trebala biti takva da smjesu možete oblikovat rukama. Ako treba dodajte još mljevenih keksa dok to ne postignete. Cijele petit kekse umočite u mlijeko, složite na pladanj. premažite još toplom kremom pa ponovite postupak sa keksima namočenima u mlijeko. Ostavite par sati da se fino stegne i opusti, režite trokutiće i uživajte. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ako ne volite kreme kuhane na pari, možete ju skuhati i na laganoj vatri, rezultat je isti, samo morate biti oprezniji da jaja ne koaguliraju. Umjesto badema možete staviti i orahe, a jedan dio možete nasjeckati ako volite komadiće za grickanje.





Do čitanja!
Slavka


četvrtak, 11. rujna 2014.

Mesne knedle - "Zrazy"


Jako volim isprobavati nove okuse i jela iz drugih zemalja. I uvijek mi je zanimljivo kako razni narodi imaju slična ili gotovo ista jela sa par značajnih razlika. Od nedavno imam bliske susrete sa kuhinjama slavenskih naroda, konkretno sa ukrajinskom i češkom kuhinjom. Od tud zrazy. Po nekima rusko, po nekima poljsko jelo, po meni fino i to je dovoljno da recept predstavim i vama. Na moj način ;)



SASTOJCI:

par većih krumpira
1 jaje
brašno
sol, papar
mljeveno meso (govedina ili svinjetina)
luk
češnjak
+ulje za prženje i krušne mrvice po želji

PRIPREMA:

Krumpir skuhajte, zgnječite, posolite, popaprite, dodajte mu jaje i brašno i napravite kompaktno tijesto. Na malo ulja prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte meso, začinite i pirjajte dok ne dobije boju. Kad je i meso i tijesto gotovo, od tijesta oblikujte kuglicu, udubite u sredini, stavite žličicu smjese od mesa, zatvorite krajeve i ponovno oblikujte kuglicu. Po želji ih možete uvaljati u krušne mrvice. Pecite na vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. I to je to. Dobar tek

SAVJET+:Gotove zraze možete poslužiti uz jogurt, vrhnje ili kopar sos, a super su i sami ili sa nekom sezonskom salatom.



Do čitanja!
Slavka