subota, 26. rujna 2015.

Jesenski san




Ima li nešto bolje da nas zagrije u tmurnim jesenskim danima od čokolade? Kad krenu kiše i vjetroviti dani, provedite pola sata u kuhinji i počastite se tartom od čokolade. Koliko je brzo gotov, još brže nestane ;)



SASTOJCI:

150g maslaca
150g mljevenih petit keksa
100g mljevenih grancereale keksa s okusom čokolade i lješnjaka
3 žlice meda
400g tamne čokolade
400ml slatkog vrhnja


PRIPREMA:

Otopite maslac, dodajte mu med i sve pomiješajte sa mljevenim keksima. Dobivenu smjesu utisnite u kalup u ostavite 15' u hladnjaku da se stisne. U međuvremenu, čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće a 200ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i mješajte dok se smjesa ne sjedini. Kremu prelijte preko baze od keksa i vratite u hladnjak na pola sata. Ostatak slatkog vrhnja istucite tako da dobijete čvrsti šlag i time dekorirajte tart. I to je to. dobar tek!

SAVJET+: Kremi možete dodati aromu po želji, a u bazu možete dodati pržene lješnjake ili bademe. Ako ne želite šlag na vrhu,  tart možete dovršiti i glazurom od otopljene čokolade i maslaca.



Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 21. rujna 2015.

Čokoladna kraljica



Godinu starija, godinu iskusnija. I ovaj sam rođendan proslavila kako i priliči, uz čokoladnu bombu. Recept je kombinacija svih čokoladnih recepata koje sam ikad smislila i skromno mogu reći da je usavršen. Jedva čekam sljedeći rođendan, a i svi ostali ;)


SASTOJCI:

Kore:20dag čokolade
         10dag šećera
         15dag maslaca
         4 jaja
         1 vanilin šećer
         1/2 praška za pecivo

Kreme:1 l mlijeka
            3 pudinga od vanilije
            3 pudinga od čokolade
            10dag šećera (po 5dag u svaku kremu)
            25dag maslaca (po 12,5dag u svaku kremu)
            20dag crne milka čokolade
            20dag bijele milka čokolade
            1/2 l slatkog vrhnja


PRIPREMA:

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmješajte. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pecite u kalupu, u prethodno zagrijanoj pećnici 30' na 200°C. Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela.
Za kreme posebno skuhajte pudinge od čokolade u pola litre mlijeka a zatim i pudinge od vanilije u ostatku mlijeka. U vrući čokoladni puding dodajte crnu milku, a u vrući puding od vanilije dodajte bijelu milku. Dobro izmješajte da se čokolade otope. Kad se kreme ohlade do sobne temperature umješajte u svaku pola maslaca sobne temperature. Pola litre slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag pa jednu trećinu umješajte u crnu kremu, drugu trećinu u bijelu kremu a ostatak iskoristite za dekoraciju. Moj redosljed slaganja je bio kora+crna krema+bijela krema+kora+crna krema+bijela krema i dekoracije. I to je to. Dobar tek!





Do čitanja!
Slavka

petak, 11. rujna 2015.

Pizza-kruh




Domaća pizza u svakom obliku je odlična pizza. Ako vam je dosadila obična, probajte ju u obliku kruščića/pletenice. Lako se reže i servira, a možete ju spakirati i u torbu svog školarca za finu užinu. :)


SASTOJCI:

500g brašna za dizana tijesta
250ml mlijeka
100ml ulja
pola svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli

+šunka za pizzu, narezana na trakice, kečap, origano, ribani sir, 1 jaje (za premazivanje)

PRIPREMA:

U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer. Pomiješajte s brašnom, uljem i dodajte sol. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga oko pola sata da se diže. Kad se udvostruči, podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravilan pravokutnik. Sredinu pravokutnika ostavite cijelu a sa svake strane napravite kose zareze cijelom dužinom stranice. Sredinu napunite sastojcima za pizzu po svom ukusu, ja sam stavila kečap, origano, šunku za pizzu, sir i kobasice. Zareze sa svake strane preklapajte preko nadjeva kao da radite pletenicu i krajeve dobro stisnite da nadjev ne iscuri. Premažite jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici 30' na 200°C. I to je to. Dobar tek!




Do čitanja!
Slavka