četvrtak, 19. prosinca 2013.

Shepherd's pie - pita s mesom


SASTOJCI:

mljeveno meso (svinjetina, govedina ili miješano)
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
1 mrkva
100 g graška
100 ml koncentrata od rajčice
3 veća krumpira
ribani sir

POSTUPAK:

Mljeveno meso prepržite na malo masnoće dok svi rozi dijelovi ne pobijele. Zatim ocijedite meso od suvišne masnoće i tekućine i ostavite sa strane. Na istoj tavi popržite luk i češnjak, a kad postanu staklasti dodajte mrkvu i lagano pirjajte dok mrkva ne omekša. Tada vratite meso, dodajte rajčicu i grašak i po potrebi podlijte sa malo vode. Sve začinite. Kad je meso i povrće kuhano, a sva tekućina isparila, skinite sa vatre i ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje. Krumpir skuhajte i napravite pire. Pire rasporedite po mesu u limu i stavite u pećnicu 10 min. Zatim izvadite iz pećnice, posipajte sa sirom i pecite dok ne dobije zlatno žutu boju. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ja nisam imala tvrdi sir za ribanje nego tost sir, pa bi svakako preporučila ribani. Ništa se puno neće dogoditi sa okusom ali estetika je drukčija. Ako ne volite krumpir, na vrh može doći i nešto drugo, npr tjestenina za lazanje ili riža, ali svrha pirea je da poveže meso jer je smjesa od mesa jako sipka tako da to imate na umu u slučaju supstitucija.









Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

Rum kuglice



Ove rum kuglice savršene se za svaku prigodu. Ja sam ih pravila za godišnjicu mature i ekipi su se jako svidjele, a  s obzirom na rum i čokoladu, radit ću ih i za Božić, jer mirišu prekrasno, a i oku su ugodne.


SASTOJCI:

10 dag maslaca
20 dag čokolade za kuhanje
10 dag mljevenih oraha ili badema
50 dag mljevenih petit keksa
5 dag šećera u prahu
2 vanilin šećera sa aromom ruma
pola čepa ruma

POSTUPAK:

Maslac, čokoladu i šećer otopite na pari. U to dodajte orahe, rum i malo keksa. Nemojte odmah dodati sve kekse jer bi smjesa mogla biti pretvrda. Lagano miješajte smjesu postupno dodavajući kekse dok ne dobijete željenu čvrstoću. Ostavite sat vremena u hladnjaku, a zatim oblikujte kuglice i ukrasite po želji. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ako ne želite alkohol u kuglicama, rum možete dodati smjesi na pari, jer će od topline ispariti. Ili možete staviti ekstrakt ruma. Ja sam kuglice valjala u čokoladne mrvice, a mogu se uvaljati u mljevene kekse, orahe, šećer ili čokoladu u prahu.










Do čitanja!
Slavka

subota, 14. prosinca 2013.

CTC#3: Božićna pita



SASTOJCI:

25 dag brašna
15 dag šećera
15 dag maslaca
1/2 praška za pecivo
3 žumanjka

Nadjev I:   25 dag svježeg sira
                 10 dag šećera u prahu
                 snijeg od 3 bjelanjka
Nadjev II: 15 dag mljevenih oraha
                 2 žlice šećera
                 malo ruma

POSTUPAK:
 Radimo klasično prhko tijesto. Pomješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, i u tu smjesu utrljajte maslac do faze krupnih mrvica. Tad dodajte žumanjke i umijesite tijesto. Podijelite ga na 2 dijela, jedan dio razvaljajte i stavite u namašćeni lim za pečenje, a ostatak zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač, ne u hladnjak, nego baš u dio sa ledom :p
Za nadjev od oraha samo pomiješajte orahe i šećer i ravnomjerno rasporedite po tijestu. Na orahe izlite nadjev od sira koji pripremate tako da napravite čvrst snijeg od bjelanjaka uz dodavanje šećera i na kraju umutite sir. Za kraj, zamrznuto tijesto naribajte na ribež preko svega i pecite na 180°C dok ne dobije zlatno žutu boju. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:  Tijesto valjajte na plastičnoj foliji jer ćete si na taj način olakšati prebacivanje u lim, a i izbjeći nepotrebno dodavanje brašna. Pečenu pitu posipajte šećerom u prahu i režite na kocke.



Do čitanja!
Slavka