utorak, 25. veljače 2014.

Američke palačinke


Nakon američkih krafni, evo i palačinki. Ja sam oduševljena!! Probala sam dosad već nekoliko recepata za ovaj američki klasik, ali ni jedan nije u potpunosti ispunio sva moja očekivanja. Do sada. Mekane, pahuljaste, sočne, doslovno se tope u ustima. Bile doručak ili desert, nepogrešiv su izbor.

SASTOJCI:

3 jaja
2,5 šalice brašna
2 šalice mlijeka
1/3 šalice šećera
1/3 šalice ulja
1/3 šalice mineralne
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
(šalica je od 2 dcl, izađe oko 25-30 palačinki)

PRIPREMA:

Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, a žumanjke izradite sa šećerom da postanu pjenasti i svijetli. Zatim naizmjenično dodavajte brašno pomješano s praškom za pecivo i mlijeko pomješano s uljem i mineralnom. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ručno umješajte snijeg od bjelanjaca. Pecite na zagrijanoj tavi ( 3 od jednom, jedna kutlača-1 palačinka). I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ovo je osnovna smjesa za palačinke, možete dodati kakao, orahe, naribano voće ili kokos. Ja sam ih servirala uz topli džem od gorkih naranči i kriške jabuke.




Do čitanja!
Slavka

utorak, 18. veljače 2014.

Američke krafne


Krafne? Super. Krafne prelivene čokoladom? Milijun puta bolje!! Definitivno jedan od recepata koji će od sad biti češće na repertoaru, ne samo za fašnik.

SASTOJCI: 

50 dag brašna
2 jaja
10 dag šećera
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
1 suhi kvasac
1 dcl mlijeka
5 dag rastopljenog maslaca
+čokolada i maslac za ukras


PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka napravite tijesto, razvaljajte na 1,5 cm debljine i režite veličine kakve želite. U sredini napravite rupice, posložite u namašćeni pleh za pečenje i ostavite 45' da miruju. Zatim ih premažite otopljenim maslacem i pecite u pećnici 20' na 180°C. Pečene umočite u čokoladu rastopljenu sa malo ulja i ostavite da se ohlade. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Tijesto nakon valjanja može biti i malo deblje, neće škoditi. Pazite da ih ne prepečete jer struktura kolača je slična keksima i ako se previše ispeku, postanu tvrdi.






Do čitanja!
Slavka




utorak, 11. veljače 2014.

Novo lice tradicije



Slavonka sam. Volim sve domaće delicije koje spadaju pod "slavonsko". A tko nije čuo za krumpirove police sa špekom ili domaću kobasicu (kulen) sa svježim sirom, vrhnjem i paprikom. I sve je to super, ali kako nekom izvana prezentirati tradiciju? Pa sam došla na ovu ideju. Svi sastojci su tu, samo u lagano izmjenjenom aranžmanu. Nadam se da će vam se svidjeti moja obrada tradicije na malo moderniji način ;)


SASTOJCI:

1 kg krumpira
50 dag slanine (špek, panceta..)
4 jaja
2 žličice mljevene slatke paprike (može i ljuta)
4 žlice brašna
3 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
sol
50 dag svježeg kravljeg sira
kobasica ili kulen

PRIPREMA:

Krumpire ogulite i zarežite na ploškice, ali pazite da ne prerežete do kraja. U svaki "džepić" stavite komadić slanine. Posolite, popaprite i pecite 30' na 180°C.
Za roladu napravite snijeg od bjelanjaka, žumanjke istucite sa paprikom, soli i vrhnjem pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano umješajte snijeg od bjelanjaka i pecite 7' na 200°C. Pečeni biskvit odmah zarolajte i tako zarolanog ohladite. Ohlađenog premažite sa smjesom sira i vrhnja i na vrh posložite kobasice. Zarolajte i poslužite uz salatu. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Rolada može biti i zelena ako u nju dodate malo kuhanog špinata ili ljubičasta od cikle. I punjenje možete promjeniti. Popularan je ajvar, suha vratina, kukuruz, gljive..sve što vam odgovara.




















Do čitanja!
Slavka


ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Torta sv. Valentina




Eto nam i Valentinova pred vratima. Bez obzira bili zaljubljeni ili ne, voljeli Valentinovo ili ne, ne možete ga izbjeći. Naprosto iskače iz paštete. Ali Valentinovo nije samo za zaljubljene, to je dan kad pokazujemo ljubav prema drugima. Naravno da taj jedan dan u godini ne znači ništa posebno, i da se trebamo voljeti cijelu godinu, ali kad je već takva tradicija, ja sam odlučila napraviti prikladnu tortu za sve Vas jer vas volim ;) a naravno, oni koji imaju nekog posebnog u životu i hoće ga iznenaditi mogu iskoristiti recept.


"Svi smo mi gladni ljubavi, a ako je nema, pojedi bombonjeru, fino je!"

SASTOJCI:

Biskvit: 4 jaja
            10 dag šećera
            15 dag maslaca
            10 dag čokolade
            15 dag mljevenih lješnjaka
            10 dag brašna
            1 prašak za pecivo
Krema: 1 puding od čokolade
            10 dag šećera
            15 dag prženih mljevenih lješnjaka
 

PRIPREMA:

Čokoladu i maslac rastopite na pari. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte čokoladu i maslac, brašno pomješano s praškom za pecivo i lješnjake. Na kraju ručno umješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 20' na 180°C Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela. Za kremu skuhajte puding prema uputama na vrećici. U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom. Na kraju dodajte mljevene lješnjake. Složite tortu i ukrasite po želji. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: S obzirom da sam tortu pravila za Valentinovo, pekla sam je u kalupu u obliku srca, koji je veći od predviđenog, (recept je za kalup od 28cm) pa mi je biskvit ispao niži i prerezala sam ga samo na dva dijela. Budući da sam htjela malo boje, napravila sam drugi biskvit po istom principu uz sitne izmjene. Izbacila sam lješnjake i čokoladu i dodala ekstrakt od malina i tako sam dobila roza biskvit. Kad u kremu dodate lješnjake, ako je pregusto, mješajte ju u toploj kupelji, to će pomoći. Za ukrašavanje sam koristila slatko vrhnje, jestive boje i čokoladne ukrase. Na kraju sam napravila namjerne crte na torti jer kakvo je to srce koje nema po neki ožiljak ;)
















Do čitanja!
Slavka

četvrtak, 6. veljače 2014.

"Taške" - Moje najdraže jelo



Ok, ajmo sad na trenutak zastati i prisjetiti se  najdražeg jela iz djetinjstva. Jeste? Napišite koje je to jelo u komentarima jer me jako zanima. I sad kad ste ga zamislili, imam jedno pitanje. Dali vam je to i dalje najdraže jelo? E pa meni moje je! :D Taške, torbice ili ravioli, sasvim je svejedno, prefini su!!  Prvi zalogaj me momentalno prebaci u djetinjstvo, kad ih je baka radila, a meni bi dala komad tijesta da ga sama oblikujem. Uvijek sam bila ponosna kad bi djed sa guštom pojeo taj običan komad pečenog tijesta.
Uglavnom, sami po sebi su jedno sasvim obično jelo, ali za mene jako važno i zato sam ga odlučila podjelit s vama u ovom tjednu povratka u djetinjstvo. Probajte i uživajte!


SASTOJCI:

50 dkg brašna
1 jaje
prstohvat soli
2 dcl vode

Pekmez ili krumpir pire za punjenje

PRIPREMA:

Od gore navedenih sastojaka umjesite glatko tijesto, razvaljajte ga na 5mm debljine i izrežite kocke. Na svaku kocku stavite 1 žlicu nadjeva po želji. Pritisnite krajeve prstima ili vilicom i kuhajte u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite i isperite hladnom vodom. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: Tijesto se može napravit i uz dodatak kuhanih krumpira, kao njoki, u tom slučaju je puno mekše. Za potpuni doživljaj prepržite krušne mrvice na malo masnoće i prelijte preko taški sa kiselim vrhnjem. Što se mene tiče, to je savršenstvo! :D













Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Mamine krempite



Kao i većina vas, i ja sam slaba na maminu kuhinju, točnije na njene slastice. Ma kakav kolač radila, bio on super kompliciran ili najjednostavniji na svijetu, iz mamine kuhinje je najbolji :) Ima nešto utješno u tome, nešto što me svaki put vrati u djetinjstvo, bezbrižne dane kad mi je jedina briga bio večernji crtić. Mama je recept dobila davno, od svoje prijateljice, a ja ga evo dijelim sa vama. Iako je recept savršen, i sama sam ga već puno puta radila, moram priznati, mamine su krempite uvijek posebne. Bit će da je to zbog onog tajnog sastojka, ljubavi :)

SASTOJCI:

Lisnato tijesto ili dvije gotove pečene kore (ili petit keksi, moj odabir)
2 l mlijeka
30 dag šećera
6 žumanjaka
3 vanilin šećera
6 žlica brašna
2 dcl vode
1 gustin
1 prašak za pecivo
snijeg od 6 bjelanjaka

POSTUPAK:

Pomiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom, praškom za pecivo i gustinom. Prokuhajte u mlijeku sa dodatkom vode. U vruću smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka i sjedinite. Prelijte preko podloge. Ako koristite kore, prekrijte drugom korom, ili na ohlađeno stavite šlag. I to je to. Dobar tek!

SAVJET +: Da si olakšate rezanje, ako koristite kore, gornju koru izrežite na kocke i tako složite na kremu.


Do čitanja!
Slavka