utorak, 21. listopada 2014.

Slani party mufini



Kako već dosta dugo nisam radila nikakve muffine, kalup mi je postao tužan i usamljen i morala sam mu se malo posvetiti. Ali danas sam se odlučila za slanu varijantu. Jednostavnost na vrhuncu, uspijet će vam bilo da ste apsolutni početnik u kuhanju ili iskusni majstor, a idealni su kao predjelo, glavno jelo ili glavna zvijezda nekog veselog partyja. Probajte i uvjerite se sami ;)


SASTOJCI:

4 jaja
6 žlica brašna
2 dcl mlijeka
malo soli
1 žličica praška za pecivo
sjeckani peršin i vlasac
maslac

+punjenje po želji (salama, hrenovke, suhe kobasice, razni sirevi ili vege varijante sa povrćem, kod mene paprika i mrkva)

PRIPREMA:

Jaja, brašno, mlijeko, sol i prašak za pecivo skupa izmješajte tako da dobijete smijesu sličnu onoj za palačinke. U nju dodajte sjeckani peršin i vlasac. Kalupe za muffine premažite maslacem a zatim ih punite sastojcima po želji. Ja sam radila 3/4 mesne sa raznim narescima i 1/4 vegetarijanske sa naribanom mrkvom i paprikom. Prelijte smjesom i pecite 20' na 180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U smjesu možete dodati svježi sir ili kukuruzno brašno a za punjenje možete iskoristiti ostatke piletine od nekog prošlog ručka. Ako svaki muffin prije pečenja posipate sirom bit će još hrskaviji i finiji. Poslužite uz jogurt, koparsos ili neki drugi umak po želji, a dobri su i sami ;)


Do čitanja!
Slavka




četvrtak, 16. listopada 2014.

Slatko pecivo-star edition



U školi moga malog brata obilježavaju se dani kruha. Ja sam dobila zadatak da mu složim nešto zanimljivo i fino. Zahvaljujući internetima naišla sam na zanimljivu ideju koju sam onda, naravno, doradila po svom. Evo i recepta ;)


SASTOJCI:

60 dag brašna
5 dag maslaca
1 dcl ulja
4 dcl mlijeka
1 svježa germa
1 žlica šećera
sol
pekmez od šljiva i sezam za posipanje

POSTUPAK:

Mlijeko umlačite, dodajte šećer i germu i pustite da se rastopi. U brašnu napravite udubinu i u nju ulijte mlijeko sa germom. Malo promješajte i ostavite da se zapjeni (oko 15 minuta). Zatim dodajte omekšali maslac i ulje i posolite. Zamijesite glatko tijesto i razdijelite u 4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na pola centimetra debljine, premažite pekmezom i prekrijte sljedećim komadom tijesta. Kad završite sa svim slojevima na vrh stavite tanjur i odrežite višak tijesta koji viri sa strane. Zatim u sredinu stavite čašu pa oko nje tijesto zarežite na 16 jednakih dijelova. Uzimajte po dva komada i rotirajte ih 2 puta  jedan od drugog. Premažite jajetom i pecite 20'na 200°C.  I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U originalu se tijesto maže nutellom, ali pošto sam ja radila za školsku djecu odlučila sam se za ovu "zdraviju" varijantu sa pekmezom. Rezultat je vizualno isti. Po želji možete dodatno ukrasiti sezamom ili makom.


Do čitanja!
Slavka

četvrtak, 25. rujna 2014.

Fancy piletina



Piletina i krumpir. Ne može jednostavnije od toga. I dosadnije. Ali ne mora biti tako. Uz samo par sastojaka i malo mašte ovo svakidašnje jelo može postati jako zanimljivo. Nježni i kremasti okusi piletine koje super nadopunjuje robusnost i hrskavost  krumpira nikoga neće ostaviti ravnodušnog. Svakako probajte ;)

SASTOJCI:

250g pilećih prsa
2 veća krumpira
kiselo vrhnje
1 jaje
sir (po želji, neki  tvrdi topivi)
sol, papar, vegeta
mljevena crvena paprika, vlasac, menta, peršin, limunov sok
ulje

PRIPREMA:

Pileća prsa narežite na odreske, posolite, popaprite i posipajte suhim vlascem i mentom, prekrijte plastičnom folijom i lagano izlupajte čekićem za meso. Krumpir skuhajte u ljusci. Zagrijte malo ulja i na njemu popržite pileće filete tako da dobiju zlatno žutu boju. Jaje pomiješajte sa 2 žlice kiselog vrhnja. Kuhani krumpir prerežite na pola, a zatim napravite nekoliko vertikalnih i okomitih zareza da dobijete mrežu, ali nemojte zarezati koru. Premažite ga sa malo ulja i začinite mješavinom začina. U nauljen protvan na jedan kraj složite piletinu i prelijte ju smjesom od vrhnja i jaja. Na drugi kraj složite začinjeni krumpir. Sve posipajte sirom i pecite u pećnici 15' na 180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Krumpir možete skuhati i u mikrovalnoj da si ubrzate postupak. Premažite ga maslacem za nježniju aromu a ako volite hrskaviji krumpir pecite ga malo duže. Poslužite samo ili uz kuhano povrće ili sezonsku salatu.





Do čitanja!
Slavka

srijeda, 17. rujna 2014.

Čokoladni sendviči


Keksi i čokolada. Super. Obožavam ovakve jednostavne i fine stvari. Za čas se složi, ni ne hladi se dugo, a jako je ukusno i dekorativno. Za dječje rođendane, okupljanje sa prijateljima ili lijeno nedjeljno popodne, meni uvijek prvi izbor :)


SASTOJCI:

200g čokolade
200g margarina
150g šećera
200g mljevenih badema (ili lješnjaka)
2 jaja
150g mljevenih petit keksa
+ keksi za slaganje i malo mlijeka

PRIPREMA:

Jaja i šećer pjenasto izradite, dodajte otopljenu čokoladu i margarin pa sve zajedno kuhajte na pari 20-ak minuta, odnosno dok smjesa ne postane gušća. Skinite sa  vatre i umješajte mljevene bademe i petit kekse. Gustoća bi trebala biti takva da smjesu možete oblikovat rukama. Ako treba dodajte još mljevenih keksa dok to ne postignete. Cijele petit kekse umočite u mlijeko, složite na pladanj. premažite još toplom kremom pa ponovite postupak sa keksima namočenima u mlijeko. Ostavite par sati da se fino stegne i opusti, režite trokutiće i uživajte. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ako ne volite kreme kuhane na pari, možete ju skuhati i na laganoj vatri, rezultat je isti, samo morate biti oprezniji da jaja ne koaguliraju. Umjesto badema možete staviti i orahe, a jedan dio možete nasjeckati ako volite komadiće za grickanje.





Do čitanja!
Slavka


četvrtak, 11. rujna 2014.

Mesne knedle - "Zrazy"


Jako volim isprobavati nove okuse i jela iz drugih zemalja. I uvijek mi je zanimljivo kako razni narodi imaju slična ili gotovo ista jela sa par značajnih razlika. Od nedavno imam bliske susrete sa kuhinjama slavenskih naroda, konkretno sa ukrajinskom i češkom kuhinjom. Od tud zrazy. Po nekima rusko, po nekima poljsko jelo, po meni fino i to je dovoljno da recept predstavim i vama. Na moj način ;)



SASTOJCI:

par većih krumpira
1 jaje
brašno
sol, papar
mljeveno meso (govedina ili svinjetina)
luk
češnjak
+ulje za prženje i krušne mrvice po želji

PRIPREMA:

Krumpir skuhajte, zgnječite, posolite, popaprite, dodajte mu jaje i brašno i napravite kompaktno tijesto. Na malo ulja prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte meso, začinite i pirjajte dok ne dobije boju. Kad je i meso i tijesto gotovo, od tijesta oblikujte kuglicu, udubite u sredini, stavite žličicu smjese od mesa, zatvorite krajeve i ponovno oblikujte kuglicu. Po želji ih možete uvaljati u krušne mrvice. Pecite na vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. I to je to. Dobar tek

SAVJET+:Gotove zraze možete poslužiti uz jogurt, vrhnje ili kopar sos, a super su i sami ili sa nekom sezonskom salatom.



Do čitanja!
Slavka

utorak, 12. kolovoza 2014.

Zapečena tjestenina s tikvicama



Za vrijeme ljetnih vrućina svi tražimo nešto brzo i lagano. a sad je i sezona tikvica. Tikvice su jedna od onih relativno neutralnih namirnica koje se lako kombiniraju u raznim jelima. Tikvice i tjestenina, super kombinacija za vrući ljetni dan kad vam se ne da dugo kuhati a svejedno želite nešto fino. A sve je mrvicu bolje kad se zapeče da sirom ;)


SASTOJCI:

500g tjestenine po vlastitom izboru (ja sam radila domaće široke rezance)
250g tikvica
2 dcl vrhnja za kuhanje
2 češnja češnjaka
sol, papar, vegeta
1 dcl slatkog vrhnja
2 jaja
150g goude + za posipavanje


PRIPREMA:

Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo biljnog ulja prepržite na ploškice nasjeckan češnjak, a zatim dodajte na trakice narezane tikvice i odmah posolite. Sol izvlači vodu iz tikvica pa na taj način ne morate dodavati dodatnu vodu a tikvice se brže skuhaju. Kad sva tekućina ispari dodajte skuhanu tjesteninu i prelijte vrhnjem za kuhanje. Pustite da proključa i začinite vegetom i paprom. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu i prelijte smjesom od jaja, slatkog vrhnja i naribane goude. Posipajte ostatkom krupno naribanog sira i zapecite u pećnici dok ne dobije zlatnu koricu. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: Možete dodati i razno drugo povrće ako vam  tikvice ne odgovaraju, a za dodatno šarenilo možete ubaciti kockice kuhane mrkve ili kukuruz. Poslužite sa kiselim vrhnjem ili jogurt umakom za dodatno osvježenje a tjesteninu možete servirati i toplu i hladnu, zbog toga je idealna za pripremu dan ranije.









Do čitanja!
Slavka


subota, 19. srpnja 2014.

Vrtno blago-vegetarijanski mix





Pravo je bogatstvo imati svoj komadić raja u kojem možete uživati u plodovima napornog rada. Ne morate imati ogromnu količinu zemlje da bi uzgojili vlastito povrće, dovoljno je par tegli zemlje na balkonu da zazelenite svoj tanjur. Vjerujte mi, nema boljeg osjećaja od toga da imate namirnicu za koju u potpunosti znate da je sigurna i kvalitetna jer ste ju sami uzgojili. Za vrućih ljetnih dana najradije odem u vrt i pustim mašti na volju. Jer realno gledano, šta god da izaberem, ispadne odlično :)

SASTOJCI:

krumpir
mrkva
cikla
kelj
blitva
mahune
peršin
luk
češnjak
začini
+jaje, brašno, krušne mrvice

PRIPREMA:

Krumpir, mrkvu i ciklu izrežite na kolutiće i skuhajte u slanoj vodi. Kad omekšaju napravite pire uz dodatak maslaca i mlijeka. Na malo ulja popržite luk i češnjak, zatim dodajte kelj, lagano pirjajte nekoliko minuta, dodajte blitvu, podlijte vodom i kuhajte 15ak minuta. Pred kraj, kad sva tekućina ispari, začinite i dodajte nasjeckani peršin. Mahune blanširajte, osušite, panirajte (brašno, jaja, mrvice) i pohajte. Korjen peršina sam također kratko prokuhala i ispasirala a onda sam mu dodala jaje i malo brašna koji su mi ostali od panade i tako su nastali popečci od peršina koji su sa jogurt umakom savršeni. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ja sam se malo otela kontroli pa sam sve te namirnice iskoristila u jednom jelu sa više segmenata. Naravno da se možete odlučiti samo za jednu varijantu, a također možete raditi i vlastite kombinacije. Pohane mahune su nešto novo, što sam tek nedavno otkrila i oduševile su me. Ako volite pohane tikvice, ovo ćete obožavati. ;)





Do čitanja!
Slavka



ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Kolač od rajčice



Ovo je jedan od onih "Ne vjeruješ dok ne probaš" recepata. Rajčica u kolaču?? I moja je reakcija bila: "Ma sigurno se šališ!" A onda sam ga probala i zaljubila se. Toliko je jednostavan, gotov za doslovno 20 minuta a jako ukusan i sočan. I zadivit će svakoga svojim tajnim sastojkom ;)

SASTOJCI:

12 žlica šećera
12 žlica brašna
12 žlica pirea od rajčice
10 žlica ulja
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žličica sode bikarbone

PRIPREMA:

Jaje, šećer, vanilin šećer i ulje pjenasto izradite. Dodajte rajčicu, brašno i sodu bikarbonu i sjedinite. Ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 15'na180°C. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ako koristite pire koji je koncentriran, prije upotrebe ga razmutite sa par žlica vode kako bi dobili tekućinu. Najbolje je koristiti koncentrat iz tetrapaka ili još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu. Na kraju se okus rajčice uopće ne osjeti zbog vanilije, ali kolač dobije posebnu sočnost i zanimljivu boju.  U svakom slučaju, nešto jednostavno kad vam se na brzinu jede nešto slatko :)






Do čitanja!
Slavka


Promjena prehrane i njeni pozitivni učinci

Prvo, želim naglasiti da nisam profesionalni nutricionist i ovo je samo MOJA priča o tome kako mi je promjena prehrane promijenila život. Vjerujem da svatko svoje tijelo najbolje pozna i ako ga naučite slušati, ne možete pogriješiti.

Oni koji me prate od samog početka, koji je, bdw,  bio prije više od dvije godine  (feeling proud ^_^), sigurno su primijetili promjenu u mojim receptima unazad nekoliko mjeseci. S obzirom da je ovo osobni kuharski blog, to znači da objavljujem isključivo stvari koje sama kuham i jedem. A u zadnje vrijeme to je zeleno. Svima je dobro poznat moj slogan "Green is good!" jer čuli ste ga i vidjeli već puno puta.

Razlozi koji su me potakli na ovakvu promjenu su zdravstveni. Isključivo opće stanje organizma koji nije bio zadovoljan mojim prehrambenim navikama i to mi je na razne načine pokazao. Od učestalih glavobolja, raznih kožnih alergija, opće osjetljivosti, probavnih smetnji, a na kraju i viška kilograma, do onih ozbiljnijih a to su visoki krvni tlak i povećani broj otkucaja srca. S obzirom da imam 25 godina, odlučila sam stvari dovesti u red sad kako kasnije ne bih imala većih problema.

Moj prijašnji način života bio je prilično hektičan. Nikakva ili minimalna fizička aktivnost, cjelodnevno sjedenje pred monitorima i uz knjige, stres, nedovoljne količine sna  i užasna prehrana. Doručak sam izbjegavala kao mačka vodu, ručak bi mi bio oko 15h i to pun  loših ugljikohidrata (pizza, razne bijele tjestenine, kruh u ogromnim količinama..), a večera bi uslijedila oko 20h i to bi uglavnom bilo nešto slatko (nezdravi bijeli šećer i masti). Naravno da je to jako loše i tijelo trpi ozbiljne posljedice.

Osobno ne podnosim pojam "dijeta", jer smatram da nijedna dijeta dugoročno nije zdrava i učinkovita. Pravi način je kompletna promjena prehrambenih navika koja za sobom povlači i razne druge promjene.
Ja sam tip osobe koji sve voli probati, i kad mi se stvari naprave na pravi način, malo je toga što se neće naći na mom jelovniku. Raznovrsna prehrana je ključ uspjeha, jer našem organizmu trebaju i proteini i bjelančevine i ugljikohidrati jednako i izbacivanjem bilo čega od navedenog, poremetite cijelu ravnotežu i opet ste na početku. Postoji nešto što se zove prehrana u zoni, a sastoji se od toga da imate tablicu sa nutritivnim vrijednostima namirnica i doslovno si slažete obroke tako da budu uravnoteženi. To znači da na svakom tanjuru imate jednake količine svih gore navedenih skupina. Na taj način svom organizmu ćete osigurati pravilne količine onoga što mu je prijeko potrebno. Naravno da ne morate otići tako daleko, već jednostavnom logikom znate koje namirnice su lošije za vas, a koje su bolje.

Ključ mog uspjeha je ustrajnost i predanost programu koji sam si složila. Sad moj dan izgleda ovako: Jutro započinjem doručkom (primjere nekih zdravih doručaka sam vam pokazala ovdje) i šalicom kave u koju dodajem sojino mlijeko jer sam otkrila da imam intoleranciju na laktozu koja se očituje tamnim podočnjacima, crvenilom lica i probavnim smetnjama. Nakon toga ide zeleni čaj (pijem 3 šalice dnevno jer pomaže u detoksikaciji štetnih radikala iz tijela, ubrzava probavu a ima i pogodne utjecaje na kožu, kosu i nokte). Ručak je oko 13h, puno raznovrsnog povrća, smeđa riža, piletina, samo su neki od sastojaka koje dnevno koristim. Večera je u 17h a sastoji se uglavnom od nekakve salate (zelena mješana salata, salate od ostataka ručka, bilo koji oblik salate volite). Opet pazim da ima svih skupina namirnica u jednoličnim količinama. Uz sve to užasno je bitno piti dovoljne količine vode, jer voda regenerira i hidratizira sve stanice u našem tijelu. Jedino što "izbjegavam" su slatkiši, ali kako ne vjerujem u to da si išta trebate uskraćivati, tako ni sama to ne radim. Kad imam želju za slatkim uzmem neko voće, a ako na taj način ne zavaram svoj "mozak", složim si desert od sastojaka koji su prihvatljiviji od običnih, a to su smeđi šećer, tamna gorka čokolada bez dodatnih sladila i masnoća, i svaki recept u koji ide šećer smanjim u pola, to je moj trik. Na taj način opet imate nešto fino, ali puno zdraviji oblik.Tjelovježba je nešto što mi je došlo naknadno. Nikad nisam bila posebno luda za sportom ili fizičkim aktivnostima općenito, ali nakon promjene prehrane otkrila sam da imam veliki višak energije koju je trebalo potrošiti. Pa sam počela hodati. Svaku večer šetnja od sat vremena nekoliko mjeseci bila mi je dovoljna ali kad sam došla u određenu kondiciju odlučila sam dodati malo opterećenja. Sad je šetnja postala trčanje a osim toga tjelovježba je na rasporedu minimalno 5 dana u tjednu. Zumba fitness je za mene odlično riješenje jer volim glazbu i uz nju mi je sve lakše, a i pokreti su nekako "plesni" pa je sve još i zabavno. A kao i svaka žena, imam one "kritične zone" koje želim dovesti u red pa sam si tako složila i 45-minutni program vježbi za ciljana područja kojima prethodi zagrijavanje od 15 minuta u kojem nastojim što više podići otkucaje srca jer je na taj način trening puno učinkovitiji.

Rezultati koji su uslijedili iznenadili su prije svega mene, a i sve ostale. Teško je objasniti da se stvari mogu dovesti u red i bez odricanja i napornih dijeta, jer ljudi obično imaju krivu motivaciju pa uz brze rezultate ide i brzo razočarenje. Ono što se kod mene konkretno promijenilo u brojkama izgleda ovako. Krvni tlak se vratio u normalu, otkucaji srca su pali sa 90 na 65, krvni nalaz kao i IBM su u idealnim granicama i to je ono što je meni važno. Ali uz to su se dogodile i promjene u vidu gubitka kilograma pa sam tako u razdoblju od 5 mjeseci (intenzivnog rada) izgubila 15 kg i 3 konfekcijska broja. Ne znam koliko je to centimetara manje jer kako mi to nije bio cilj, tu statistiku nisam ni pratila, ali razlika je očita. Neki kažu da je to sporo, obično oni koji su u potrazi za brzim rješenjima kad je u pitanju gubitak kilograma. Ali svatko imalo informiran zna da svaki gubitak kilograma veći od 1/tjedno nije zdrav i tako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju i to sa prijateljima.

Moj savjet vam je da se ne opterećujete svakodnevnim vaganjem i mjerenjem jer naš organizam je jako promjenjiv i svi ti brojevi svakodnevno variraju i ovise o brojnim čimbenicima. Imajte na umu da svime što radite možete nanijeti više štete ako se nedovoljno informirate. I najvažnije od svega, slušajte svoje tijelo, ono će vam sve reći. Sretno svima ;)






Do čitanja!
Slavka



ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Roladice od svinjetine



Na ručak vam dolaze gosti koje želite iznenaditi nečim finim ali vaše kuharske sposobnosti nisu prevelike? Bez brige, ovo je riješenje. Pripremite se na to da budete iznenađeni jednostavnošću ovog jela koje na kraju izgleda jako komplicirano. "Vau" efekt garantiran ;)

SASTOJCI:

svinjski but
2 kriške kruha
1dcl mlijeka
1 jaje
peršin
senf
mrkva
kiseli krastavci
sol, papar, vegeta

PRIPREMA:

Odreske svinjskog buta stanjite čekićem za meso, posolite i popaprite. Kruh izmrvite i namočite u mlijeku. Kad se natopi, ocijedite višak mlijeka, kruhu dodajte nasjeckani peršin, žlicu senfa i vegetu. Prepecite na malo ulja i na kraju dodajte jaje da sve poveže. Mrkvu narežite na trakice i skuhajte. Na meso namažite pripremljeni nadjev od kruha i na vrh stavite nekoliko trakica kuhane mrkve i kiselih krastavaca. Zarolajte i učvrstite čačkalicama ili kuharskom špagom. Na tavi sa vrućom masti zapecite sa svih strana a zatim podlijte sa vodom i kuhajte dok meso ne omekša. Nakon kuhanja izvadite čačkalice i roladice narežite i poslužite uz prilog pa vašem izboru. Ja sam se odlučila na krokete od krumpira. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:Meso može biti i piletina ili puretina, a naravno i govedina. Nadjev je skroz univerzalan i možete ga doraditi sa nekim začinskim biljem, špekom, sirom ili nečim po vašoj želji. Punjene je također opcionalno, pa tako možete staviti šparoge, kuhana jaja ili bilo što po vašem ukusu, imajući na umu presjek roladica i njihov izgled.




Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Pohane palačinke - vegetarijanska verzija



Jednostavno, brzo i fino. To je to. Uz to je i zeleno i zdravo. I fino. To su palačinke. I povrće. I to je fiiinooo!!! Ja sam se itekako iznenadila. Znate onaj osjećaj kad se muvate po kuhinji, hoćete nešto ali ne znate točno što pa otvarate frižider i kuhinjske ormariće u potrazi za "nečim"? Meni se to događa STALNO. Tad najčešće izmišljam nove stvari i povremeno nabasam na ovakve dragulje. Let's just say, fino je!!

SASTOJCI:

blitva
grašak
mrkva
paprika
luk
3 žlice kečapa
1 jaje
3žlice mlijeka
+jaja, mlijeko, brašno za palačinke
+jaja i brašno za panadu

PRIPREMA:

Mrkvu i papriku nasjeckajte na trakice. Svo povrće (osim luka) kratko blanširajte. Na malo biljnog ulja propirjajte luk a zatim dodajte napola kuhano povrće i nastavite pirjati. Začinite po želji i po potrebi dodavajte vodu (još bolje ako imate povrtni tmeljac) dok povrće sasvim ne omekša. Zatim dodajte kečap i jaje razmućeno sa mlijekom i miješajte dok se smjesa ne zgusne. U međuvremenu ispecite palačinke i pustite ih da se malo(ne do kraja) ohlade. Svaku palačinku nadjenite sa malo povrtnog nadjeva, zarolajte i uvaljajte u brašno, jaja pa ponovno brašno. Pecite na masnoći dok ne dobiju zlatnu boju. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: Pazite da ne prepečete palačinke jer će tada postati žilave i bit će vam teško zarolati ih. Radije ih ostavite bljeđe jer će se svejedno peći ponovno. Možete dodati kiselo vrhnje u smjesu, a povrće je, naravno, kao i obično, potpuno prilagodljivo, stavite ono što volite ili imate pri ruci. U svakom slučaju, zanimljivo iznenađenje koje posluženo uz finu sezonsku salatu nikoga neće ostaviti ravnodušnim ;)



Do čitanja!
Slavka


nedjelja, 18. svibnja 2014.

Jaffa muffini





Hajdemo na trenutak zastati i razmisliti o ovom. To su jaffa keksi, ali u muffinima. Teško da može biti bolje od toga. Sad već svi znate da sam maaalo opsjednuta muffinima (između ostalog) i stalno tražim i isprobavam nove recepte. Na ovaj sam posebno ponosna jer sam ga u potpunosti sama smislila. Možda i postoji nešto slično, ali ovaj recept je moj original. A nastao je sasvim slučajno, zbog viška naranči u kući. A i kad imate ljubitelje jaffe u blizini, nije na odmet poraditi na nečem novom. Da ne duljim, evo receptića ;)

SASTOJCI:

4 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
3 žlice kakaa
5 dag otopljenog maslaca
pola praška za pecivo
2 nasjeckane naranče (bez bijele korice)
korica 1 naranče
+ žele od gorkih naranči i 10 dag tamne čokolade

PRIPREMA:

Jaja, šećer i maslac pomiješajte u jednoj, a brašno, prašak za pecivo i kakao u drugoj posudi. Znate već kako to ide, mokre sastojke sjedinite sa suhima da dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte meso i koricu naranči i dobro promješajte. Za ove muffine nisam koristila papirnate košarice pa sam kalup morala namastiti maslacem, ako koristite papirnate lajnere ovaj dio preskočite. Kalupe sam napunila otprilike 5mm do vrha, malo više nego inače jer nisam htjela visoke muffine pa sam smanjila količinu praška za pecivo. Pekla sam ih oko 20' na 180°C, odnosno dok čačkalica nije izašla suha. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Pečene muffine pustila sam da se skroz ohlade, a zatim sam pomoću slastičarske šprice sa stražnje strane (dna) ubrizgala malo želea od gorkih naranči koji sam napravila tako da sam sa par žlica vode pomiješala džem od naranči i dodala 2 žlice želatine u prahu. Ovo napravite neposredno prije punjenja jer se jako brzo stisne. Na kraju sam muffine prelila otopljenom čokoladom. Rezultat je fantastičan, home made jaffa desert. Jako jednostavno i fino, probajte!





Do čitanja!
Slavka

nedjelja, 11. svibnja 2014.

Slana povrtna torta




S obzirom da su zadnjih nekoliko postova bile torte, i s obzirom da ja volim praviti torte, evo još jedne u nizu krasotica, ovaj put u slanoj verziji. Slane torte su iznimno jednostavne za izradu, a svojim efektnim izgledom i nepogrešivim okusom zadovoljiti će i najstrože nepce.

SASTOJCI:

250 g brašna (glatkog)
150 g svježeg sira
1 dcl ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
sol
brokula
cvjetača
150 g goude
300 ml slatkog vrhnja
1 jaje+žumanjak
vegeta
papar
100 g slanine

PRIPREMA:

Od brašna, svježeg sira, jednog jajeta, ulja, soli i praška za pecivo napravite glatko tijesto i ostavite u hladnjaku pola sata. Brokulu i cvjetaču prokuhajte u slanoj vodi, kad omekšaju, ocijedite i ostavite da se malo ohlade. Pomiješajte naribanu goudu, slatko vrhnje, jaje i žumanjak, vegetu i papar da dobijete kompaktnu masu. Slaninu narežite na trakice ili kockice. Odmoreno tijesto stavite u namašćeni kalup tako da tijesto prekriva i stranice kalupa, kao mala ograda. Posipajte dijelom slanine, zatim ravnomjerno složite brokulu i cvjetaču, na to stavite ostatak slanine i sve prelijte smjesom od sira i vrhnja. Pecite u pećnici 45'na 180°C. Nakon pečenja kratko ohladite i poslužite uz sezonsku salatu. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Tijesto u kalupu malo izbodite vilicom da se tokom pečenja ne bi napuhalo. Možete koristiti kuhanu šunku umjesto slanine ili čak komadiće kuhane piletine. Isto tako možete dodati i grašak, mrkvu ili kukuruz. Kao i svaki recept, i ovaj si u potpunosti možete prilagoditi, od vegetarijanskog do isključivo mesnog. Probajte ;)








Do čitanja!
Slavka


ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Torta od banana





Ovo je jedna od onih torti kraljica bez kojih ne prolazi niti jedno obiteljsko slavlje. Ne samo da je super fina, nego je ima jako puno, podložna je promjenama i jako jednostavna za napraviti, što je uvijek plus. I ne peče se, to bi trebala napomenut za sve one koji strahuju od pećnice.  ;)

SASTOJCI:

6 žlica brašna
3 žlice gustina
20 dag šećera
1 l mlijeka
25 dag margarina
50-60 dag petit keksa
2 vrećice vanilin šećera
20 dag mljevenih badema
10 dag čokolade
3 kg banana
1/2 l slatkog vrhnja


POSTUPAK: 

Brašno, gustin i šećer skuhajte kao puding u mlijeku da dobijete gustu kremu. U ohlađenu kremu dodajte margarin i dobro sjedinite. Zatim kremu podijelite na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodajte vanilin šećer, u drugi mljevene bademe, a u treći rastopljenu čokoladu. Dublji protvan obložite folijom i neka vam dio folije viri van jer će vam trebati kasnije. Na dno složite red petit keksa umočenih u mlijeko, prvu kremu ravnomjerno rasporedite po keksima, pa po kremi složite polovice banana (banane se režu po dužini i slažu tako da glatka strana od reza dođe na vrh a konveksni dio bude uronjen u kremu). Na banane ide sljedeći red keksa, druga krema, pa banane, zatim treće red keksa, treća krema, banane i na kraju opet keksi. Prekrijte ostatkom folije, dobro zamotajte i pritisnite na vrhu. Tortu je najbolje ostaviti tako zamotanu preko noći da se dobro stisne, ali bit će joj dovoljno i 5,6 sati. Kad je spremna za ukrašavanje, odlijepite gornji sloj folije, stavite tacnu na kojoj ćete tortu poslužiti i izvrnite tortu iz protvana. Zbog folije je to dječja igra. Zatim samo odvojite ostatak folije i vaša torta je gotova. Sad je samo po želji ukrasite, ja je uvijek premažem šlagom jer je tako još ukusnija. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Umjesto badema možete staviti orahe ili lješnjake, čak i kokos, možete napraviti samo jedan fil po želji, ja sam imala verzije kad je bila samo čokolada u svim slojevima. Ima još verzija ove torte, u nekima ide i do 5 kg banana a u fil idu gumeni i žele bomboni. Stvarno si ju možete u potpunosti prilagoditi i iznutra i izvana. Jednom sam je čak radila u kalupu srcu i ispala je savršeno. Probajte i oduševite se i vi ;)











Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Lješnjak loptice



Slatki mali zalogajčići za sve sladokusce. Gotovi doslovno za pola sata. Probajte ;)

SASTOJCI:

10 dag lješnjaka
10 dag čokolade
10 dag maslaca
5 dag nutelle
mljeveni petit keksi po potrebi (oko 10 dag)

POSTUPAK:

Otopite maslac, čokoladu i nutellu na pari, dodajte pržene mljevene lješnjake i dovoljno mljevenog keksa da dobijete gustu masu koja se lako oblikuje. Oblikujte kuglice i ohladite. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Od smjese možete napraviti i salamu ili je staviti u poseban kalup da se ohladi. Umjesto lješnjaka možete staviti bademe ili pistacije za malo neobičniji okus.




Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Easter cake!! (Čokoladna torta+buttercream frosting)


Centerpiece mog uskršnjeg stola. Sve je osvojila kako izgledom tako i okusom. Spoj savršeno sočne čokoladne torte koja je već sama po sebi dovoljno božanska i cocoa-mocha buttercream frostinga koji savršeno odgovara uz svaku tortu. Bogati okusi čokolade, kakaa, kave i trunčica naranče. Perfection!!

SASTOJCI:

Biskvit: 2 šalice brašna
            2 šalice šećera
            3/4 šalice kakaa
            2 žličice praška za pecivo
            1 1/2 žličica sode bikarbone
            1 žličica soli
            1 šalica mlijeka
            1/2 šalice ulja
            1 šalica vruće vode

Buttercream frosting: 150 g maslaca
                                300 g šećera u prahu
                                50 ml mlijeka
                                2 žlice kakaa
                                1 žlica instant kave

POSTUPAK:

Postupak je isti kao i obično, suhi sastojci u jednu, mokri sastojci u drugu posudu i sve sjedinite. Torta se peče 25' na 180°C ali provjerite čačkalicom jer nisu sve pećnice iste. Za kremu omekšali maslac dobro izmješajte sa šećerom i malo mlijeka, a kad krema postane kremasta dodajte kavu i  kakao. Ja sam torti odrezala vrh koji sam iskoristila za nešto drugo, a ostatak sam prerezala na 2 jednaka dijela. Sloj između kora premazala sam tankim slojem frostinga i smjese od ostatka biskvita i džema od gorkih naranči. Cijelu sam tortu premazala jednoličnim slojem frostinga i tako ju pripremila za omot od fondana. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Smjesa za tortu je dosta tekuća u početku, nemojte da vas to prepadne, ispeče se savršeno. Tortu možete ukrasiti i šlagom ili preliti čokoladnom glazurom, a ako radite sa fondanom, pazite da premaz od frostinga bude ravan kako bi se izbjegle sve neravnine i zračni mjehurići. Ja sam fondan napravila 15-ak dana ranije jer sam radila figurice, a za valjanje sam ga pripremila tako što sam ga 2 minute zagrijala u pećnici, a zatim ponovno dobro umijesila. Recept za fondan možete naći ovdje! Isto tako, pošto znam da mnogi od vas, uključujući i mene ne vole recepte "na šalice", da vam olakšam, ovdje možete pronaći jednostavnu tablicu koja će vam pomoći u preračunavanju.









Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Brownie muffins



Tražite recept za sočne čokoladne muffine? Vašoj potrazi je kraj! Ovaj recept spaja najbolje iz dva svijeta, brownie sočnost i muffine koji su sami po sebi savršeni. Ok, svi znamo kolika je moja opsjednutost ovim malim zalogajčićima. Da ne duljim, evo recepta, a vi probajte i uvjerite se sami ;)

SASTOJCI:

200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
150 g brašna (glatkog)
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
po želji bademi ili kokos

PRIPREMA:

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Košarice za muffine punite dvije trećine do vrha i pospite kokosom ili bademima. Pecite na 200°C oko 20' ali provjerite čačkalicom koja bi trebala izaći čista ili sa par vlažnih mrvica. Od ostatka čokolade napravite glazuru i premažite ohlađene muffine. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: U muffine prije pečenja možete dodati džem ili voće po želji, a možete dodati i sjeckanu čokoladu za potpuni brownie doživljaj. Muffini su iznimno sočni, i ostaju sočni duže vrijeme, iako sumnjam da će vam potrajati duže od 2 dana ;)







Do čitanja!
Slavka