subota, 28. studenoga 2015.

Riblje polpete



Aljaška kolja je riba koja je kod nas veoma povoljna pa je zbog toga često na meniju. Veoma je mekana i sadrži dosta vode te se često raspadne prilikom pretjerane termičke obrade. Pripada porodici bakalara i zbog te njene tendecije da se raspadne došla sam na ideju da ju tako raspadnutu i iskoristim u jelu. Pa su nastale polpete.


SASTOJCI:

1kg fileta aljaške kolje (ili neke druge ribe)
2 dcl bijelog vina
3 dcl vode
5 krumpira
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2 jaja
sol, papar, vlasac
krušne mrvice (po potrebi)

PRIPREMA:

Ribu skuhajte u mješavini vina i vode, a kad je kuhanja ocijedite ju i natrgajte na sitne komadiće. Krumpir skuhajte u ljusci, a kad se skuha i malo ohladi, ogulite ga i naribajte. Luk i češnjak popržite dok ne omekšaju i dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte naribanom krumpiru zajedno sa komadićima ribe, jajima i začinima.. Zamjesite smjesu i ako je previše ljepljiva dodajte krušne mrvice. Radnu površinu posipajte krušnim mrvicama da vam se smjesa ne zaljepi za nju i razvaljajte na 1cm debljine. Čašom ili rezačem za krafne režite krugove i pecite na ulju dok ne porumene s obje strane. Nakon pečenja ostavite na kuhinjskom ručniku da se ocijedi višak masnoće. I to je to. Dobar tek!




Do čitanja!
Slavka


četvrtak, 5. studenoga 2015.

Jesenska juha od buče



Jesen, moje najdraže godišnje doba je u punom jeku i to me neopisivo veseli. Jedan od glavnih razloga je taj što su trgovine i tržnice preplavljene finim bundevama svih boja i oblika. A za hladne jesenske dane nema ništa bolje da nas ugrije od fine tople juhe. Ova ljepotica od buče obogaćena je smeđim šampinjonima i pečenom brokulom i time je postala ultimativni jesenski obrok. Probajte i uvjerite se ;)


SASTOJCI:

500g buče
250g šampinjona
250g brokule
2 mlada luka (ili jedan manji obični)
1 češanj češnjaka
200ml povrtnog temeljca
200ml vrhnja za kuhanje
limunov sok
timijan, vlasac, cimet, sol i papar

+maslac za pirjanje gljiva

PRIPREMA:

Buču ogulite, očistite i nasjeckajte na kockice. Na jednake kockice nasjeckajte i gljive a brokulu razdvojite na manja "stabalca". Nasjeckajte luk i češnjak i pržite na malo ulja dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju. Dodajte buču i kratko pržite zajedno s lukom a kad se počne ljepiti za dno posude podlijte povrtnim temeljcem i dodajte začine. Kad buča omekša a većina tekućine ispari, zgnječite ju štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da zavrije. Brokulu posolite, pokapajte uljem i ispecite u pećnici. Gljive ispržite na maslacu i dodajte malo soli, limunovog soka i vlasca. U gotovu juhu dodajte gljive i brokulu, po želji sjemenke lana i dovršite sa par kapi bučinog ulja. I to je to. Dobar tek!




Do čitanja!
Slavka

petak, 30. listopada 2015.

Brownie torta - Zmaj




Ispunjena rođendanska želja strastvenom ljubitelju Yu-Gi-Oh karata. Nakon dva tjedna posla i puno potrošenog šećera i živaca, zmajska torta je gotova.

Neću stavljati recept jer je biskvit napravljen od ove smjese Brownie muffins, a ukrasi i zmaj su napravljeni od ove smjese Ukrasi od fondana.

Kao ljepilo za fondan i kremu unutar torte koristila sam čokoladni ganache kojeg sam napravila od 500g tamne čokolade i 400ml slatkog vrhnja.

Ovo su slike iz kojih sam izvukla inspiraciju..




..a ovo proizvodni proces i gotovi proizvod :)

I to je to. Dobar tek!

Do čitanja!
Slavka

srijeda, 28. listopada 2015.

Sendviči s brokulom



Treba vam nešto brzo, fino i zdravo? Probajte ove zelene čudake. Naizgled obični tost u sebi sadrži tajni sastojak, pečenu brokulu. Odličnog je okusa i sjajna zamjena salami ili šunki. A dobro i izgleda, što je uvijek dodatni bonus :)



SASTOJCI:

1 stabljika brokule (trebaju vam samo zeleni gornji dijelovi, peteljka je pretvrda)
sir u listićima (gouda ili edamer)
kriške kruha ili tost
sol, ulje

PRIPREMA:

Brokulu narežite na manje dijelove, posolite i pokapajte uljem. Raširite po limu za pečenje i pecite u pećnici dok sa donje strane ne dobije zlatnu boju. Na svaku krišku kruha stavite krišku sira, pečenu brokulu i dovršite još jednom kriškom kruha sa sirom. Kratko zapecite u tosteru ili mikrovalnoj, samo da se sir otopi. I to je to. Dobar tek!



Do čitanja!
Slavka

subota, 26. rujna 2015.

Jesenski san




Ima li nešto bolje da nas zagrije u tmurnim jesenskim danima od čokolade? Kad krenu kiše i vjetroviti dani, provedite pola sata u kuhinji i počastite se tartom od čokolade. Koliko je brzo gotov, još brže nestane ;)



SASTOJCI:

150g maslaca
150g mljevenih petit keksa
100g mljevenih grancereale keksa s okusom čokolade i lješnjaka
3 žlice meda
400g tamne čokolade
400ml slatkog vrhnja


PRIPREMA:

Otopite maslac, dodajte mu med i sve pomiješajte sa mljevenim keksima. Dobivenu smjesu utisnite u kalup u ostavite 15' u hladnjaku da se stisne. U međuvremenu, čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće a 200ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i mješajte dok se smjesa ne sjedini. Kremu prelijte preko baze od keksa i vratite u hladnjak na pola sata. Ostatak slatkog vrhnja istucite tako da dobijete čvrsti šlag i time dekorirajte tart. I to je to. dobar tek!

SAVJET+: Kremi možete dodati aromu po želji, a u bazu možete dodati pržene lješnjake ili bademe. Ako ne želite šlag na vrhu,  tart možete dovršiti i glazurom od otopljene čokolade i maslaca.



Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 21. rujna 2015.

Čokoladna kraljica



Godinu starija, godinu iskusnija. I ovaj sam rođendan proslavila kako i priliči, uz čokoladnu bombu. Recept je kombinacija svih čokoladnih recepata koje sam ikad smislila i skromno mogu reći da je usavršen. Jedva čekam sljedeći rođendan, a i svi ostali ;)


SASTOJCI:

Kore:20dag čokolade
         10dag šećera
         15dag maslaca
         4 jaja
         1 vanilin šećer
         1/2 praška za pecivo

Kreme:1 l mlijeka
            3 pudinga od vanilije
            3 pudinga od čokolade
            10dag šećera (po 5dag u svaku kremu)
            25dag maslaca (po 12,5dag u svaku kremu)
            20dag crne milka čokolade
            20dag bijele milka čokolade
            1/2 l slatkog vrhnja


PRIPREMA:

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmješajte. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pecite u kalupu, u prethodno zagrijanoj pećnici 30' na 200°C. Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela.
Za kreme posebno skuhajte pudinge od čokolade u pola litre mlijeka a zatim i pudinge od vanilije u ostatku mlijeka. U vrući čokoladni puding dodajte crnu milku, a u vrući puding od vanilije dodajte bijelu milku. Dobro izmješajte da se čokolade otope. Kad se kreme ohlade do sobne temperature umješajte u svaku pola maslaca sobne temperature. Pola litre slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag pa jednu trećinu umješajte u crnu kremu, drugu trećinu u bijelu kremu a ostatak iskoristite za dekoraciju. Moj redosljed slaganja je bio kora+crna krema+bijela krema+kora+crna krema+bijela krema i dekoracije. I to je to. Dobar tek!





Do čitanja!
Slavka

petak, 11. rujna 2015.

Pizza-kruh




Domaća pizza u svakom obliku je odlična pizza. Ako vam je dosadila obična, probajte ju u obliku kruščića/pletenice. Lako se reže i servira, a možete ju spakirati i u torbu svog školarca za finu užinu. :)


SASTOJCI:

500g brašna za dizana tijesta
250ml mlijeka
100ml ulja
pola svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli

+šunka za pizzu, narezana na trakice, kečap, origano, ribani sir, 1 jaje (za premazivanje)

PRIPREMA:

U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer. Pomiješajte s brašnom, uljem i dodajte sol. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga oko pola sata da se diže. Kad se udvostruči, podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravilan pravokutnik. Sredinu pravokutnika ostavite cijelu a sa svake strane napravite kose zareze cijelom dužinom stranice. Sredinu napunite sastojcima za pizzu po svom ukusu, ja sam stavila kečap, origano, šunku za pizzu, sir i kobasice. Zareze sa svake strane preklapajte preko nadjeva kao da radite pletenicu i krajeve dobro stisnite da nadjev ne iscuri. Premažite jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici 30' na 200°C. I to je to. Dobar tek!




Do čitanja!
Slavka

nedjelja, 1. ožujka 2015.

Sočni odresci



Bez obzira na to kuhate li svakodnevno ili samo ponekad, nedjeljom se na svačijem stolu nađe ručak u koji se ulaže malo više truda. Nagrađujemo se time za uspješan i naporan tjedan koji je iza nas i pripremamo za onaj koji tek dolazi.Pa vam zato danas predstavljam recept za jedan od mojih omiljenih nedjeljnih ručkova. Brzo, fino, prilagodljivo kao i inače. I iskoristivo bilo koji dan u tjednu ;)

SASTOJCI:

500g odrezaka svinjetine (može teletina, piletina ili puretina)
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
2 žlice senfa
1dcl ulja
sol, papar, mješavina začina
2 dcl vrhnja za kuhanje
peršin

PRIPREMA:

Odreske istucite da budu tanki te ih sa jedne strane začinite soli i paprom a sa druge strane mješavinom začina. Luk i češnjak na sitno nasjeckajte, dodajte senf i ulje i dobivenom smjesom natrljajte meso i ostavite minimalno pola sata da se marinira. (Idealno bi bilo preko noći). Zatim na zagrijanu tavu stavljajte odreske ali ih prije toga očistite od komadića luka. Pirjajte ih dok voda koju puste ne ispari, zatim dodajte još 2 dcl vode i kuhajte pola sata.Ostatak luka i senfa usitnite štapnim mikserom da nema velikih komadića i dodajte mesu koje se kuha. Kad većina tekućine ispari i umak se počne zgušnjavati, dodajte vrhnje za kuhanje i sitno sjeckani peršin. Pustite da prokuha i skinite sa vatre. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:Zbog mariniranja meso se puno brže skuha i bude veoma mekano i sočno. Ako ne preferirate vrhnje za kuhanje bez problema ga možete izostaviti. A ako želite malo konkretniji umak, dodajte naribanu gaudu ili ementaler i pustite da se rastopi. Poslužite uz pire od krumpira i sezonsku salatu.


Do čitanja!
Slavka

srijeda, 25. veljače 2015.

Zdrave palačinke


Čak i kad pazite na prehranu i važno vam je da je uravnotežena i zdrava, možete se povremeno počastiti nekim slasnim zalogajem. Ove mini palačinke su sjajan odabir u bilo koje doba dana, kao doručak, međuobrok ili desert i zavoljet ćete ih sigurno.

SASTOJCI:

pola šalice mljevenih zobenih pahuljica (možete ih zdrobiti da ostanu krupniji komadi)
1 žlica glatkog brašna
1 žlica gustina
1 žlica šećerea
1 žličica mješavine začina za medenjake
1 žličica praška za pecivo
korica 1 naranče
2 jaja
1 banana
1 dcl mlijeka

+1 žlica pekmeza od šljiva i sok jedne naranče za preljev

PRIPREMA:

Bananu zdrobite  i pomješajte sa jajima i mlijekom. U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, gustin, brašno, začine, prašak za pecivo, šećer i koricu naranče. Sjedinite suhu i mokru smjesu i dobivenu masu žlicom stavljajte na zagrijanu tavu. Pecite kratko jer zbog šećera brzo porumene. Pečene palačinke poslužite uz sirup koji dobijete tako da žlicu pekmeza od šljiva pomiješate i prokuhate sa sokom jedne naranče. Ako je prekiselo, možete dodati malo šećera. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Palačinke su jako sočne i meke, a zbog komadića zobenih pahuljica imaju i dozu hrskavosti. Ja sam ih na kraju posula sam malo dodatnog cimeta, ali možete ih dovršiti šećerom, kakaom, čokoladom ili preljevom po vlastitom izboru. Budite kreativni ;)



Do čitanja!
Slavka