ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Breakfast foods!

Doručak je najvažniji obrok u danu, a često ga preskačemo. Neki pate od nedostatka vremena, drugi jednostavno nisu jutarnji tipovi i ne mogu jesti čim ustanu. A neki ga obožavaju. Bez obzira u koju kategoriju da se svrstavate, imam nekoliko prijedloga za fine, zdrave i brze doručke koje morate isprobati. ;)

1. ON TO GO!

Ovo je doručak koji pripremite jedan ili više dana unaprijed, posebno ako znate da ćete biti u gužvi. Radi se o muffinima od banane. Super brzi za napraviti, mogu stajati nekoliko dana i jednostavno su savršeni uz sok od svježe cijeđenog voća ili voćni jogurt. Recept za muffine možete pogledati ovdje.



2. QUICK & EASY!

Zobena kaša je jedan od mojih novootkrivenih favorita. U malo vode ili mlijeka 10 minuta prokuhajte zobene pahuljice. Za više okusa dodajte cimet, kokos, med i komadiće banane. Ne samo da će vas zasititi na duže vrijeme, nego zobena kaša pomaže u snižavanju kolesterola, a kokos je sjajan za kožu i kosu.
Ako ne volite kuhanu kašu, pahuljice možete kombinirati sa grčkim jogurtom i svježim voćem.



3. SIT DOWN MEAL!

Ako ujutro imate nešto više vremena, predlažem omlet od bjelanjaka. Bjelanjci sadrže jako malo kalorija. Ispecite ih uz dodatak papra i vlasca za dodatan okus. Ja volim dodati malo salate ili mladog luka, ali omlet možete napraviti i u obliku sendviča. Malo raženog kruha, pečeni bjelanjci, avokado i rajčica i spremni ste za nove pobjede.




4.BREAKFAST CLASIC!

Jedan od najdražih doručaka ikad su mi, naravno, palačinke. Tu možete stvarno improvizirati i koristiti sastojke koje vam srce zaželi. Ako želite zdraviju varijantu, možete koristiti ječmene pahuljice umjesto brašna, bananu kao zaslađivač, i bjelanjke ili bademovo mlijeko umjesto  običnog mlijeka. Recept za osnovnu smjesu za američke palačinke možete naći ovdje. I to je to. Dobar tek!


Do čitanja!
Slavka




ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Roll up cake-my way!



Kad vidim nešto zanimljivo, moram to isprobati. Sigurno ste vidjeli slike šarenih rolata, sa uzorcima i raznim oblicima. Ja sam odlučila napravit nešto takvo, ali ultra jednostavno. Dakle, iskusne moje kuharice, ovo nije recept za vas, već za nekoga na početnoj razini. Jer svi vole slatko ;)


SASTOJCI:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 prašak  za pecivo
+ 1 žlica kakaa

Krema: 4 dcl mlijeka
            3 žlice šećera
            1 puding od vanilije

PRIPREMA:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Sjedinite obje smjese i dodajte brašno sa praškom za pecivo. Odvojite nekoliko žlica smjese u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i po protvanu obloženom sa pek papirom iscrtajte željene oblike. Stavite u zagrijanu pećnicu na 2 minute. U ostatak smjese dodajte kakao i prelijte po žutim oblicima. Vrijeme pečenja ovisi o debljini smjese, ali svakako pazite da ne prepečete tijesto jer će se u tom slučaju pri motanju lomiti na komade. Pečeni biskvit istresite na vlažnu krpu, odvojite pek papir i odmah zamotajte kako bi zadržao oblik i nakon hlađenja. Pri motanju pazite da strana sa uzorcima bude izvana. Za kremu jednostavno skuhajte puding i kad se stisne premažite po kolaču i zarolajte. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Krema  može biti po vašem izboru, a možete dodati i voće za bolji okus. Ovaj recept je zaista kao prazno platno na kojem možete pokazati svu svoju kreativnost, igrajte se bojama, okusima i oblicima i uživajte. ;)





Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Green gold-st.Patrick's day edition



Obožavam Irsku. Životni san mi je da ju jednom posjetim. Predivne zelene livade, djetelina, zlatnu ćup na kraju duge..i dan svetog Patrika. Ok, možda ću na putovanje malo pričekati, ali uz sretnu djetelinu i finu juhicu mogu odlutati bar u mašti ;)

SASTOJCI:

maslac
1 poriluk
2 mlada luka
grašak
pileći temeljac
vlasac
menta
sol i papar

PRIPREMA:

Na maslacu pirjajte luk i poriluk dok ne omekšaju. Dodajte pileći temeljac, grašak i mentu. Kuhajte 10 minuta na jačoj vatri. Dodajte vlasac i začine. Juhu ispasirajte u blenderu, štapnim mikserom ili drobilicom za krumpir, ovisno o tome kakvu juhu želite. Glatka juha zahtjeva više miksanja, a ako volite poneki komadić, dovoljno je samo propasirati drobilicom za krumpir. Poslužite sa sezamom ili kruhom od češnjaka. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Grašak sam prije kuhanja očistila od vanjske opne. To je dodatan trud ali se definitivno isplati. Jednostavniji način da se riješite žilavih opni je da gustu juhu protisnete kroz sito. U juhu možete dodati malo vrhnja.


Do čitanja!
Slavka




ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

Polpete od kelja



Keljomanija se nastavlja. Danas u obliku popečaka, opet jako fino. Probajte ;)

SASTOJCI:

kelj
2 jaja
1,5 dcl mlijeka
15 dag brašna
1 češanj češnjaka
sol, papar
ulje za prženje

PRIPREMA:

Kelj sam lagano blanširala u slanoj vodi da omekša. Zatim sam ga nasjeckala na sitne komadiće. Od jaja, brašna i mlijeka sam napravila smjesu kao za palačinke, samo nešto gušću. U smjesu sam dodala kelj i sitno sjeckani češnjak i začine. Žlicom sam stavljala smjesu na vruću tavu i pekla sa svake strane do zlatno žute boje. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Na isti način možete pripremiti tikvice ili cvjetaču. Poslužite uz tartar i nekoliko komada lagano pečene pancete i uživajte.


Do čitanja!
Slavka

srijeda, 5. ožujka 2014.

Super povrće - KELJ!!



U zadnje vrijeme sam doslovno opsjednuta keljem. Što uopće nije loše, kad se u obzir uzmu sve njegove sposobnosti. Kelj je vrlo hranjiv, ima snažna antioksidativna svojstva, te djeluje anti-upalno. A može se jesti na 100 načina, kao salata, kuhan, u polpetama, pohan, ili u složencima, izbora stvarno ima. Osobno mi je najdraži kao glavna zvijezda "čudotvorne" juhice od povrća koju vam danas predstavljam. Idealna je za današnji post, ili ako vam to nije važno, savršena je dnevna doza vitamina i minerala, kao i ostalih hranjivih tvari. a još je uz to i fino :)


SASTOJCI:

kelj
mrkva
grašak
krumpir
crveni luk
češnjak
sol, papar
voda
ulje

PRIPREMA:

Na malo ulja prepržite luk i češnjak, zatim dodajte krumpir i mrkvu i njih kratko propirjajte. Podlijte sa vodom. Kad je krumpir napola kuhan, dodajte kelj i grašak. Začinite po želji i kuhajte dok kelj nije kuhan. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: U juhu možete dodati blitvu, gljive ili kukuruz. Ako želite kaloričniju i kremastiju juhu, možete dodati i malo vrhnja za kuhanje i poslužiti uz prepečene kockice kruha.






Do čitanja!
Slavka