petak, 29. studenoga 2013.

Upoznajmo se!

Dragi moji, danas vam nisam pripremila recept, nego nešto malo drukčije. Želim s vama podijeliti neka svoja razmišljanja, ideje i savjete, jer ovo nije kuharica u kojoj samo čitate recepte, nego osobni blog. Ako vam se svidi, možda to pretvorim u tjedni post ;)


     Kao što znate, Božić nam se opasno približava. Svi oni koji me privatno znaju, upoznati su sa mojim božićnim ludilom. Obožavam sve vezano uz blagdane. Raskoš okićenih izloga trgovina, shopping maniju, svjetla na ulicama i kućama, a najviše od svega veseli me hrana.

Od uvijek se, barem u našim krajevima, blagdane povezivalo sa bogatom trpezom, to je valjda naš mentalitet. Kao mala, uživala sam u  blagdanskim pripremama. Mama i baka koje rade kolače i spremaju ih na hladno sa upozorenjem da se ne smiju dirati jer su za Božić, a onda mi "prošvercaju" poneki prije reda :)
Pečenje i razne salate, riba,  sarma, svježi domaći kruh...divota :)

Od onda do sad, malo se toga promijenilo. Tradicionalni blagdanski jelovnik je isti, samo se kolači mijenjaju. Jer sam ih ja preuzela :p
Već sad znam što ću pripremiti za blagdane, a svemu tome prethodi pomno proučavanje kuharica, internet portala i starih bilježnica. Ne mogu si pomoći, ponese me euforija...

Najdraže stvari na svijetu su mi mirisi koji ispune kuću: naranča, cimet, čokolada, borove iglice i kuhano vino. I nema boljeg osjećaja od onog kad vani pada snijeg, a ti se kraj prozora sklupčaš pod dekicu, kraj vatre ili radijatora sa šalicom toplog čaja ili čokolade. I svi problemi se čine manji, barem meni...

Uglavnom, osim što već znam što ću jesti, smislila sam si i izgled kuće. Ovogodišnja tema mi  je led. Sve u plavo-srebrnim nijansama, jer me to dvoje najviše asocira na led i hladnoću. Jeste vi već smislili temu ili improvizirate? Napravila sam i aranžman za stolić i adventski "vijenac" koji nije vijenac..






Da ne duljim..eto malo smo "popričali". Znate što radim i kako ću ukrasiti prostor pa slobodno iznesite svoje mišljenje i podijelite svoje ideja sa mnom. I kao što sam rekla, ako vam se sviđa ovakav post i zanima vas više, rado ću to uklopiti u svoj tjedni repertoar ;)

I da, skoro sam zaboravila, uskoro ću organizirati mali giveaway, pa pratite daljnji razvoj događaja ;)

Do čitanja!
Slavka







srijeda, 27. studenoga 2013.

Slane kiflice



SASTOJCI:

60 dag brašna
5 dag maslaca
1 dcl ulja
4 dcl mlijeka
1 svježa germa
1 žlica šećera
sol
+ 2 žumanjka, sol i sezam za posipanje

POSTUPAK:

Mlijeko umlačite, dodajte šećer i germu i pustite da se rastopi. U brašnu napravite udubinu i u nju ulijte mlijeko sa germom. Malo promješajte i ostavite da se zapjeni (oko 15 minuta). Zatim dodajte omekšali maslac i ulje i posolite. Zamijesite glatko tijesto i razdijelite u 4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na pola centimetra debljine i izrežite 8 jednakih trokuta. Svaki trokut motajte od šireg kraja prema užem. Posložite u namašćen lim za pečenje, premažite žumanjcima i posipajte sa soli i sezamom. Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Kiflice možete napuniti sa hrenovkama, suhim vratom, kulenom ili čak nutelom, ovisi kakve kombinacije više volite. Dok ih slažete u lim pripazite da ostavite dovoljno mjesta između njih jer se tokom pečenja dižu i šire. Isto tako, da bi spriječili da se zalijepe jedne za druge ili za lim, pazite da vam žumanjci ne cure preko tijesta.


Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Katine čokoladne kocke




SASTOJCI:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
Krema: 3 jaja
            3 žlice šećera
            3 žlice brašna
            2 žlice gustina
            10 dag čokolade za kuhanje
            1/2 L mlijeka
            25 dag margarina

POSTUPAK:

Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Pomješajte brašno, kakao i prašak za pecivo i drvenom kuhačom naizmjenično u smjesu žumanjaka i šećera dodavajte bjelanjke i brašno. Pecite 20' na 180°C.
Za kremu izmješajte jaja sa šećerom i brašnom i skuhajte u mlijeku. U vruće dodajte omekšalu čokoladu, a u hladno margarin. Ohlađenom kremom premažite hladni biskvit i prelijte čokoladnom glazurom. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Meni je ostalo malo kreme jer nisam htjela da je bude previše u odnosu na biskvit, pa sam u nju dodala malo mljevenih petit keksa i napravila kuglice. Super za dekoraciju ili dodatnu slasticu.












Do čitanja!
Slavka


subota, 23. studenoga 2013.

CTC#2: Temeljno šećerno tijesto za kekse



Kad razmišljam o Božiću, prvo mi na pamet padnu fini mirisni prhki keksići ukrašeni na razne načine. Dugo sam tražila "savršeni" recept za šećerne kekse i sad kad sam ga našla, odlučila sam ga podijelit s vama. Ovo je samo osnovna baza, koja sama za sebe jako dobro funkcionira i keksi su fini, ali se apsolutno može doraditi sa sastojcima kojima želite.

SASTOJCI:

20 dag otopljenog maslaca
35 dag brašna
15 dag šećera
1 vanilin šećer (ili 1 žličica arome od vanilije)
1 žličica praška za pecivo
1 XXL jaje (2 manja)


PRIPREMA:

Omekšali maslac pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom. Nakon 1 minute dodajte jaje i miksajte još minutu da se sastojci dobro sjedine. Dodajte brašno pomješano s praškom za pecivo i drvenom kuhačom umiješajte u smjesu. Smjesa treba biti suha, mrvičasta i nepovezana. Takvu mrvičastu smjesu stavite u plastičnu vrećicu i nekoliko puta stisnite sa se smjesa poveže. Ostavite u hladnjaku 20 minuta, a zatim razvaljajte i režite oblike koje želite. Pecite 5-8 minuta.  I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Iako tijesto na početku izgleda kao da se neće povezati zbog svoje mrvičaste strukture, poveže se savršeno. Kad valjate tijesto, valjajte iz sredine i rotirajte kako rubovi ne bi bili pretanki. Pripazite kod pečenja, čim rubovi keksića dobiju lagano zlatnu boju, gotovi su. Ostavite ih da se ohlade i ukrasite po želji.













Do čitanja!
Slavka



petak, 22. studenoga 2013.

SEZRA#4: "Fa Li" tjestenina



SASTOJCI:

svinjetina
vrhnje za kuhanje
brokula
kineska tjestenina
majčina dušica
vlasac
1 češanj češnjaka
maslac
sol, papar

PRIPREMA:

Svinjetinu izrežite na sitne kockice i začinite. Kad je napola kuhana dodajte brokulu i češanj češnjaka.
Dok brokula omekša dodajte kinesku tjesteninu, prelijte vrhnjem za kuhanje i kuhajte do željene gustoće. I to je to. Dobar tek!


SAVJET+: Češnjak možete ostaviti i u ljusci, jer ja ga izvadim prije dodavanja vrhnja. Na taj način pusti aromu, ali ne preuzme ovo lagano jelo. Tjestenina koju sam koristila je iz instant juhe koja se samo prelije vrućom vodom (nije ju potrebno kuhati) ali možete koristiti bilo koju tjesteninu.

Do čitanja!
Slavka

srijeda, 20. studenoga 2013.

Pohane palačinke



SASTOJCI:

jaja
brašno
mlijeko
sol
kečap
sir
šunka
+brašno, jaja i krušne mrvice za panadu
ulje

PRIPREMA:

Napravite klasičnu smjesu i ispecite palačinke. Svaku palačinku premažite kečapom, pa rasporedite sir i šunku. Zarolajte. Uvaljajte u brašno, jaja i mrvice i pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite uz tartar. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Kad rolate palačinke preklopite krajeve prema unutra, na taj način ćete spriječiti nadjev da izađe. Palačinke možete puniti i kuhanim hrenovkama ili ostatcima mesa od jučerašnjeg ručka.



Do čitanja!
Slavka

ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Pumpkin cookies


                                


SASTOJCI:

280 g glatkog brašna
115 g maslaca sobne temperature
150 g šećera (može i manje)
100 g smeđeg šećera
240 g pirea od bundeve
1  žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice klinčića (mljevenog)
1/2 žličice soli
1 jaje

PRIPREMA:

Sve suhe sastojke pomiješati i prosijati. Mikserom umutiti jaje i šećere, dodati pire od bundeve i maslac. Zatim dodati suhu smjesu i kratko miksati da se ujednači. Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za pečenje prekriti papirom za pečenje. Pomoću žlice stavljati hrpice smjese  veličine oraha na papir. Peći 15 minuta (provjerite čačkalicom). I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Pečeni kolačići su jako mekani, mirisni i neodoljivi. Za završni detalj možete napraviti karamel ili čokoladnu glazuru i time ih premazati. U smjesu prije pečenja možete dodati i neko suho voće (brusnice, grožđice..) ili komadiće čokolade.

Do čitanja!
Slavka


subota, 16. studenoga 2013.

CTC#1: Christmas cupcakes




Prije samog recepta, moram s vama podijeliti svoje oduševljenje skorim dolaskom Božića. I zbog velikog interesa čitatelja, CTC serija kreće ranije od predviđenog. Muffine koje vam danas predstavljam možete složiti doslovno za pola sata i svakom blagdanskom stolu će dati dozu razigranosti ;)

SASTOJCI:
Za žute muffine:
 1 kutija gotove smjese za muffine
1 jaje
125 ml vode
50 ml ulja

Za crne muffine:
250 g brašna
200 g čokolade
100 g maslaca
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
50 g šećera
200 ml mlijeka
2 jaja

Ukrasi:
šlag
kokos
čokoladne mrvice
čokoladne zvjezdice
perlice

PRIPREMA:

Sve sastojke za žutu smjesu sjedinite, napunite košarice do pola i pecite 20' na 200°C. Za crne muffine otopite čokoladu i maslac, u to dodajte jaja i mlijeko. Sve suhe sastojke pomiješajte u drugoj posudi i miješajući dodajte u mokru smjesu. Napunite košarice do pola i pecite 25' na 200°C.  Ukrasite po želji. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Nemojte previše ispeći muffine da ne potamne. Za snjegoviće sam pomiješala kokos sa kristal šećerom, jer tako izgledaju kao da su zaleđeni. Pustite mašti na volju i uživajte!

Do čitanja!
Slavka





petak, 15. studenoga 2013.

SEZRA#3: Piletina s povrćem




SASTOJCI:

1 pileća prsa
špinat
brokula
grašak
list celera
krumpir
cvjetača
korijen celera
mrkva
timijan
majčina dušica
vlasac
brašno
sol, papar, mljevena paprika

PRIPREMA:

Pileća prsa izrežite, stanjite i začinite. Zatim pomješajte brašno i mljevenu crvenu papriku i dobivenom smjesom obložite piletinu sa svih strana. Ispecite. U posudu sa vodom stavite kuhati špinat, brokulu, grašak i list celera. Lagano posolite.U drugoj posudi skuhajte krumpir, cvjetaču, mrkvu i korijen celera. Lagano posolite. Kad je povrće gotovo,ocijedite, napravite zeleni i narančasti pire i poslužite uz piletinu. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Kad je piletina tanka, treba joj jako malo da se ispeče, otprilike 10-ak minuta. Nemojte prepeći piletinu jer onda postane suha i tvrda. U narančasti pire možete dodati par kockica maslaca da bude kremastiji. I povrće možete kombinirati po vlastitoj želji. Npr, možete napraviti crveni pire od mrkve, rotkvica i cikle po istom principu. U svim kombinacijama jelo je jako lagano i zdravo.

Do čitanja!
Slavka






srijeda, 13. studenoga 2013.

Juha od bundeve



SASTOJCI:

1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
muškatni oraščić
klinčić
bundeva izrezana na kockice
vrhnje za kuhanje
kiselo vrhnje
kruh
maslac

PRIPREMA:

Luk i češnjak sitno nasjeckajte pa pirjajte na maslacu dok ne omekša, ali ne smije dobiti jaku boju. Ako treba, može se dodati malo vode. Zatim dodajte kockice bundeve i podlijte vodom. Kuhajte dok bundeva ne omekša, a zatim ju usitnite štapnim mikserom ili drobilicom za krumpir. Dodajte muškatni oraščić, klinčić, sol i papar. Dolijte vode dok ne dobijete željenu gustoću i kuhajte još par minuta. Skinite juhu ja vatre i dodajte malo vrhnja za kuhanje. Kruh izrežite na kockice i popržite na masnoći. Juhu poslužite sa prepečenim kruhom i žlicom kiselog vrhnja. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Možete dodati i malo cimeta ili đumbira. Nemojte dodavati vrhnje dok se juha još kuha jer bundeva i vrhnje imaju tendenciju reagiranja pa se juha odvoji i ne izgleda baš lijepo. Sa okusom se ništa ne mijenja, razlika je samo u estetici. Može se poslužiti i sa prepečenim sjemenkama bundeve.



Do čitanja!
Slavka



ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

Kestenčica




SASTOJCI:

BISKVIT:
15 dag mljevenih keksa
5 dag mljevenih badema
5 dag rastopljene čokolade
8 dag maslaca

KREMA OD KESTENA:
4 dcl mlijeka
4 žlice meda
1 puding s okusom slatkog vrhnja
1 žlica gustina
1 želatina
20 dag kestena

 KREMA OD VRHNJA:
2 dcl slatkog vrhnja
4dcl kiselog vrhnja
4 žlice meda
1 želatina

GLAZURA:
10 dag čokolade
3 žlice ulja

PRIPREMA:

Mljevene kekse pomiješajte sa mljevenim bademima, otopljenom čokoladom i omekšanim maslacem. Trebate dobiti mrvičastu smjesu koju utisnete u kalup za torte. Za kremu od kestena, očito, trebate kestene. Možete kupiti gotovi kesten pire, ali ja sam bila dovoljno uporna pa sam dan ranije skuhala cca 1kg kestena, pa ih onda čistila, i na kraju još i propasirala kroz sito da odvojim one unutrašnje opne koje su ostale. Puno posla i dugo traje, ali isplatilo se. Naravno da ne morate uložiti toliki trud i sa kupovnim pireom je čisto ok. Skuhajte puding sa 4 dcl mlijeka, gustinom i medom. Dok se hladi, pripremite želatinu prema uputi na vrećici. Ohlađeni puding pomiješajte sa želatinom (ja nisam stavila cijelu jer sam htjela mekšu kremu, ali je gusta sama po sebi, i stisne se bez problema) i kesten pireom. Premažite po pripremljenoj podlozi od keksa. Za bijelu kremu kiselo vrhnje pomiješajte sa pripremljenom želatinom i medom (ovdje vam treba cijela želatina) i u to dodajte šlag. Prelijte  preko kreme od kestena i stavite u hladnjak na par sati. Na ohlađenu tortu još dođe glazura od čokolade, ali ja sam od te čokolade napravila ukrase. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:  Radila sam tortu za rođendan svog najdražeg djeda. Koristila sam med umjesto šećera zbog arome, ali ako nemate ili ne volite med, svakako može bijeli ili smeđi šećer u istoj količini. I puding može biti okusa kakvog želite ili imate pri ruci. Kao i svi ostali moji recepti, sve se može prilagodit vlastitom ukusu. Jednostavna torta koja je gotova za doslovno pola sata (ako zanemarim 4 sata čišćenja kestena) i jako je estetski privlačna i ukusna. Može se kombinirati i podloga sa samo jednom kremom, ili nekom kremom po vašem ukusu. Probajte ;)












Do čitanja!
Slavka

petak, 8. studenoga 2013.

SEZRA#2: Jesenska piletina

SASTOJCI:

200 g pilećih prsa
desetak pečenih kestena
1 crvena paprika
1 manji poriluk (samo bijeli dio)
200 g muškatne tikve
peršin (list i korijen) 
limunov sok
ulje
sol, papar
voda

PRIPREMA:

Piletinu narežite na trakice, posolite, popaprite i ostavite sa strane. Bijeli dio poriluka nasjeckajte na kockice, tikvu, peršin i papriku na trakice. Pečene kestene očistite i prepolovite. U dobro zagrijanu tavu ulijte malo ulja i lagano popržite poriluk, zatim dodajte tikvu i korijen peršina. Kad povrće malo omekša dodajte trakice piletine. Kad se piletina zapeče sa svih strana, dodajte malo limunovog soka, pečene kestene, papriku, začine i podlijte sa malo vode. Kad je piletina kuhana, a voda ispari, dodajte i sitno sjeckani list peršina. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:Ako želite možete iskoristiti i zeleni dio poriluka, meni je bilo malo too much, jer mi je zelenilo dao peršin. Što se tiče tikve, ja sam je skuhala do kraja, tako da se miješanjem malo i raspala, a slobodno ju možete ostavit i malo al dente. Osim toga odlično joj odgovara limunov sok, ali opet pazite da ne pretjerate jer dozu kiselosti daje i paprika. Umjesto soli možete koristiti soja sos za dašak Azije. Ako ne volite pečene kestene, mogu se stavit i kuhani, ali onaj crni dio pečenih kestena meni daje jednu jako finu notu i slatkoću koja cijelo jelo izbalansira.



Do čitanja!
Slavka

srijeda, 6. studenoga 2013.

Zalogajčići i koromač



SASTOJCI:

1 koromač
maslac
50 g goude
50 g šunke
2 jaja
brašno
mlijeko
sol
papar
kiselo vrhnje ( ili tartar)

PRIPREMA:

Koromač narežite na tanke ploškice. Sitne zelene listove odvojite za kasnije.  Na tavi zagrijte maslac pa na njemu lagano pirjajte koromač, povremeno podlijevajte s vodom dok ne omekša. Začinite po želji.
Od jaja, brašna, mlijeka i soli napravite smjesu kao za palačinke, samo gušću. U to dodajte na sitno nasjeckanu šunku i sir (sir se može i naribati) i listiće koromača. Smjesu žlicom stavljajte na vruće  ulje i pecite s obje strane. Poslužite s pečenim koromačem i kiselim vrhnjem ili tartarom. I to je to.dobar tek!

SAVJET+: Koromač je specifičan, ako ga volite, volite, ako ne, zavoljet ćete ga ;) Mene mirisom jaaako podsjeća na zvjezdasti anis koji se jako dobro slaže sa narančom, tako da malo narančinog soka na pečenom koromaču čini čuda. Ali ako niste ljubitelj slatko/slanih kombinacija, radije se držite klasike. Ja osobno volim malo , po nekima, čudne kombinacije. Ključ dobrog recepta je eksperimentiranje sa okusima.


Do čitanja!
Slavka 

ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Čoko-loko pita



SASTOJCI:

Tijesto: 28 dag brašna
             15 dag maslaca
              2 žumanjka
              3 žlice vode
              malo soli
Fil:  20 dag čokolade
       10 dag šećera
        5 dag sjeckanih badema
        3 žumanjka
        snijeg od 5 bjelanjaka

PRIPREMA:

Utrljajte maslac u brašno tako da dobijete nešto slično  krupnijim krušnim mrvicama. Zatim dodajte sol, vodu, žumanjke i umijesite prhko tijesto. Podijelite i oblikujte dvije kugle, pa ih ostavite u hladnjaku pola sata zamotane u prozirnu foliju. Prvu koru razvaljajte i stavite u namašćen kalup. Pecite 5 min. Za fil izmiješajte jaja sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu i na kraju snijeg od bjelanjaka. Prelijte po napola pečenoj kori i vratite u pećnicu još 5 min. Za to vrijeme razvaljajte drugu koru. Izvadite pitu iz pećnice, prekrite drugom korom i na nekoliko mjesta probodite vilicom. Pecite tako dok ne porumeni. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Ovakav način pečenja sam sama izabrala jer u originalnom receptu se peče sve zajedno, ali nastane problem jer gornja kora zagori dok unutrašnjost i donja kora ostanu nepečeni. Na ovaj način ćete izbjeći razlike u pečenju jer svemu dajete priliku da se ispeče. Tako kore budu prhke i hrskave, a unutrašnjost sočna i meka.

Do čitanja!
Slavka 






petak, 1. studenoga 2013.

SEZRA #1: Svinjetina u umaku od kestena

SASTOJCI:

200 g svinjetine
200 g kuhanih i očišćenih kestena
1 dcl crnog vina
1 češanj češnjaka
1 grančica ružmarina
ulje
sol, papar, mljevena crvena paprika

PRIPREMA:

Meso osušite kuhinjskim ručnikom, a sol, papar, papriku i sitno sjeckani ružmarin pomiješajte te dobivenom smjesom natrljajte meso sa svih strana. U tavi zagrijte malo ulja, i dodajte češnjak izrezan na ploškice. Pecite ga dok ne porumeni, a zatim ga izvadite i na to isto ulje stavite meso. Pecite oko 5 minuta sa svake strane, ali vrijeme pečenja ovisi o debljini odreska. Kad je meso pečeno izvadite ga i prekrite da zadrži toplinu. Par kuhanih  kestena izrežite na ploškice, a ostatak zgnječite u pire i dodajte masnoći od pečenja. Lagano zapecite, pa podlijte vinom i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U kuhani umak dodajte i nasjeckane kestene te poslužite sa mesom. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Dok pečete meso, pazite da vam ne zagori jer će to dati gorčinu umaku. Da bi to izbjegli, tijekom pečenja možete dodati malo vode. Češnjak je meni služio samo da bi aromatizirao ulje, kasnije sam ga izbacila, ali ako volite pečeni češnjak, slobodno ga dodajte umaku ;)


 Do čitanja!
Slavka