ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

Kestenčica




SASTOJCI:

BISKVIT:
15 dag mljevenih keksa
5 dag mljevenih badema
5 dag rastopljene čokolade
8 dag maslaca

KREMA OD KESTENA:
4 dcl mlijeka
4 žlice meda
1 puding s okusom slatkog vrhnja
1 žlica gustina
1 želatina
20 dag kestena

 KREMA OD VRHNJA:
2 dcl slatkog vrhnja
4dcl kiselog vrhnja
4 žlice meda
1 želatina

GLAZURA:
10 dag čokolade
3 žlice ulja

PRIPREMA:

Mljevene kekse pomiješajte sa mljevenim bademima, otopljenom čokoladom i omekšanim maslacem. Trebate dobiti mrvičastu smjesu koju utisnete u kalup za torte. Za kremu od kestena, očito, trebate kestene. Možete kupiti gotovi kesten pire, ali ja sam bila dovoljno uporna pa sam dan ranije skuhala cca 1kg kestena, pa ih onda čistila, i na kraju još i propasirala kroz sito da odvojim one unutrašnje opne koje su ostale. Puno posla i dugo traje, ali isplatilo se. Naravno da ne morate uložiti toliki trud i sa kupovnim pireom je čisto ok. Skuhajte puding sa 4 dcl mlijeka, gustinom i medom. Dok se hladi, pripremite želatinu prema uputi na vrećici. Ohlađeni puding pomiješajte sa želatinom (ja nisam stavila cijelu jer sam htjela mekšu kremu, ali je gusta sama po sebi, i stisne se bez problema) i kesten pireom. Premažite po pripremljenoj podlozi od keksa. Za bijelu kremu kiselo vrhnje pomiješajte sa pripremljenom želatinom i medom (ovdje vam treba cijela želatina) i u to dodajte šlag. Prelijte  preko kreme od kestena i stavite u hladnjak na par sati. Na ohlađenu tortu još dođe glazura od čokolade, ali ja sam od te čokolade napravila ukrase. I to je to. Dobar tek!

SAVJET+:  Radila sam tortu za rođendan svog najdražeg djeda. Koristila sam med umjesto šećera zbog arome, ali ako nemate ili ne volite med, svakako može bijeli ili smeđi šećer u istoj količini. I puding može biti okusa kakvog želite ili imate pri ruci. Kao i svi ostali moji recepti, sve se može prilagodit vlastitom ukusu. Jednostavna torta koja je gotova za doslovno pola sata (ako zanemarim 4 sata čišćenja kestena) i jako je estetski privlačna i ukusna. Može se kombinirati i podloga sa samo jednom kremom, ili nekom kremom po vašem ukusu. Probajte ;)












Do čitanja!
Slavka

Nema komentara:

Objavi komentar