subota, 23. studenoga 2013.

CTC#2: Temeljno šećerno tijesto za kekse



Kad razmišljam o Božiću, prvo mi na pamet padnu fini mirisni prhki keksići ukrašeni na razne načine. Dugo sam tražila "savršeni" recept za šećerne kekse i sad kad sam ga našla, odlučila sam ga podijelit s vama. Ovo je samo osnovna baza, koja sama za sebe jako dobro funkcionira i keksi su fini, ali se apsolutno može doraditi sa sastojcima kojima želite.

SASTOJCI:

20 dag otopljenog maslaca
35 dag brašna
15 dag šećera
1 vanilin šećer (ili 1 žličica arome od vanilije)
1 žličica praška za pecivo
1 XXL jaje (2 manja)


PRIPREMA:

Omekšali maslac pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom. Nakon 1 minute dodajte jaje i miksajte još minutu da se sastojci dobro sjedine. Dodajte brašno pomješano s praškom za pecivo i drvenom kuhačom umiješajte u smjesu. Smjesa treba biti suha, mrvičasta i nepovezana. Takvu mrvičastu smjesu stavite u plastičnu vrećicu i nekoliko puta stisnite sa se smjesa poveže. Ostavite u hladnjaku 20 minuta, a zatim razvaljajte i režite oblike koje želite. Pecite 5-8 minuta.  I to je to. Dobar tek!

SAVJET+: Iako tijesto na početku izgleda kao da se neće povezati zbog svoje mrvičaste strukture, poveže se savršeno. Kad valjate tijesto, valjajte iz sredine i rotirajte kako rubovi ne bi bili pretanki. Pripazite kod pečenja, čim rubovi keksića dobiju lagano zlatnu boju, gotovi su. Ostavite ih da se ohlade i ukrasite po želji.













Do čitanja!
Slavka



Nema komentara:

Objavi komentar